Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (1). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
“Wanneer je probeert te integreren aan de andere kant van de wereld, dan ga je (vooral in deze eerste fase) op elke sociale uitnodiging in. Ook als dit een uitnodiging getiteld ‘Mom’s night out’ betreft in de Whatsapp-groep genaamd ‘Moms Club’ – emoji van glas rode wijn –, waar je net die ochtend aan bent toegevoegd.
Lees verder onder de advertentie
“Alle liefde voor de kinders, maar er is ook nog een persona naast de moeder. Eentje die zich ergens richting het einde van de 30 ook gewoon nog een avondje 25 wil voelen”
Persona naast de moeder
Leuk, zou je denken. En dat is het natuurlijk ook. Hartstikke leuk. Maar toch bekroop mij een, misschien licht recalcitrant, gevoel van opstandigheid ten aanzien van het moederlijke avondje uit gekoppeld aan een zeer moederlijk appgroepje. Ik identificeer mijzelf namelijk, met name tijdens avondjes uit, graag als iets anders dan een moeder. Niet per sé als níet moeder, ik ontken het moederschap absoluut niet, maar er is al zoveel dat je gedurende de dag doet herinneren aan het feit dat je een moeder bent. Snot op je net schone shirt vlak voordat je de deur uit gaat bijvoorbeeld. Of bij het afrekenen in de supermarkt moeten graven naar je portemonnee in een rugzak vol luiers, rijstwafels en knijpfruit.
Lees verder onder de advertentie
Alle liefde voor de kinders, maar er is ook nog een persona naast de moeder. Eentje die zich ergens richting het einde van de 30 ook gewoon nog een avondje 25 wil voelen. Zonder wallen en gesprekken over kinderen, poep en vingerverf. Gewoon luchtig, vrolijk en onbezorgd in een crop top een avondje lekker met de meiden.
Eerst wilde ik nog een flauwe suggestie doen om de naam van de Whatsapp-groep te veranderen in iets anders ontzettend genderstereotyperends als ‘Vagina’s on the loose’ of ‘Boobs for president’. Om het feit dat we kinderen hebben gebaard niet leidend te laten zijn in ons vrouwelijke wezen. Dat leek me bij nader inzien toch geen goed idee. Bovendien weet je nooit zeker of je Nederlandse nuchterheid gecombineerd met droge humor in goede aarde valt. Dus zei ik alleen maar iets in de trant van ‘super leuk!’ met veel blije emoji’s en nog meer rode wijnglazen en champagnepoppers. En nam ik op de betreffende avond een Uber naar de locatie: er stond niet voor niks een glas rode wijn in de groepsnaam natuurlijk.
Lees verder onder de advertentie
Alles passeerde de revue
De locatie bleek een leuk restaurant aan zee. Ik was stipt op tijd (deze uberhollandse eigenschap beheers ik uitmuntend) en was de eerste. Pas na een kwartier druppelden de andere dames binnen (‘oh you are already here!’), maar dat gaf mij de gelegenheid om even heerlijk ontspannend naar de zee te staren en het andere aanwezige publiek te aanschouwen. Veel stellen en wat groepjes met andere vlotte jonge vrouwen. Waarschijnlijk ook moeders. Of niet.
Lees verder onder de advertentie
En terwijl de glazen wijn werden volgeschonken en de gesprekken over de kinderen begonnen, realiseerde ik me al snel dat er geen ontsnappen aan is – en eerlijk gezegd, waarom zou je ook willen? Want wat is er nu vermakelijker dan het delen van de meest hilarische, gênante en kwetsbare verhalen over het ouderschap? Meltdowns in de supermarkt, heimwee naar de babytijd, schrikbarende bevallingsverhalen, kolven en kloven. Alles passeerde de revue.
De sfeer was ontspannen, er werd gelachen en geluisterd. Gaandeweg realiseerde ik me dat het juist het moederschap is wat zorgt voor zo’n bijzondere en krachtige verbintenis tussen vrouwen, in dit geval, vanuit totaal verschillende delen van de wereld. En voelde me ik eigenlijk heel erg vereerd dat deze leuke jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen me hadden geaccepteerd in hun moedergroepje. Dus ik zal niet meer zo recalcitrant doen. Maar misschien trek ik bij ons volgende avondje uit wel een crop top aan.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]