Malu’s zoon is inmiddels anderhalf jaar oud en vertikt het om te lopen. Zelf maakt ze zich daar niet zo druk om, maar haar omgeving vindt er daarentegen wel wat van.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik wil toch even iets met je bespreken’, zegt de crècheleidster terwijl ik Mack in z’n jasje wurm. ‘Mack loopt nog steeds niet en als we hem vergelijken met leeftijdsgenoten, vinden we ‘m slap in zijn beentjes. Oefenen jullie thuis veel? En heb je het hier al met het consultatiebureau over gehad?’
Lees verder onder de advertentie
Dat heb ik niet en direct krijg ik het gevoel dat ik haar verantwoording schuldig ben. ‘Kinderen die te vroeg geboren zijn, zijn altijd wat langzamer toch? En het blijft een jongetje hè, die zijn nooit zo vlot…’
Al bedoelt ze het goed, de hele weg naar huis pieker ik: de crècheleidster is immers niet de eerste die het onderwerp ‘lopen’ aanhaalt. Toch kan ik mezelf na een frisse blik van De Vriend wel voor mijn kop slaan. Want waarom probeerde ik de ontwikkeling van mijn zoon te rechtvaardigen? Natuurlijk krab ik mezelf weleens achter m’n oren als ik hoor dat een kind van een vriendin al vóór z’n eerste verjaardag liep – de eerste maanden kreeg ik nog net geen hartverzakking als Mack zich niet volgens ‘het boekje’ ontwikkelde -, maar als ik één ding heb geleerd in die luttele maanden als moeder, is het dat geen kind hetzelfde is.
Lees verder onder de advertentie
‘Liever lui dan moe’
Mack is van het soort ‘liever lui dan moe’. Daarbij is hij als de dood om te vallen, extreem voorzichtig en beslist geen waaghals. Hierdoor doet hij alles op zijn tempo. En dat is prima. Overigens wil dat niet zeggen dat we ons kind nooit stimuleren om te lopen (hij loopt langs kasten en tafels, het huis wordt geregeld omgebouwd tot miniparcours en het loopwagentje duwen we vaak genoeg onder zijn neus), maar zodra we merken dat hij er geen zin meer in heeft, stoppen we. Want echt, hij gaat heus wel een keer los lopen. Zodra hij er zelf aan toe is.
Lees verder onder de advertentie
Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels anderhalf jaar oud.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.