Mariëtte Middelbeek is auteur en columnist en mamavlogger voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
Het schooljaar zat erop en Casper ging over naar groep drie. Dat was nog een dingetje, want diverse ouders hadden bij mij geïnformeerd of ik al had gehoord of de overgang een feit was. Mij leek van wel, wie blijft er nu zitten in groep twee? Zo goed als niemand, bevestigde de juf, zeker niet een jongetje van zes dat groot is voor z’n leeftijd. De guppies van vier die instromen zouden denken dat ze per ongeluk zelf in groep drie waren beland. Bovendien liep hij prima in de pas voor het nieuwe niveau. Daaraan was ik inmiddels wel gaan twijfelen: tijdens en na de sluiting van de scholen vanwege corona was het voor- dan wel achterlopen van kinderen ineens overal onderwerp van gesprek.
Ikzelf had een thuisschool ingericht, voornamelijk omdat ik wilde dat de inmiddels opgedane kennis niet verloren ging en omdat het me een fijne manier leek om wat structuur in de dagen te krijgen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de vraag ‘wat gaan we doen’ beantwoorden, gaat ook vervelen.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens die thuisschool leerde ik voornamelijk dat juf zijn een vak is. Een vak dat ik niet beheers. Maar Casper kende aan het einde van de schoolsluiting net zoveel letters als daarvoor, wat me een zeer goede uitkomst leek en bovendien in lijn met wat in groep twee zo’n beetje gebruikelijk is. Maar kennelijk was het niet voldoende.
Prestatieniveau
Want online en offline vlogen de prestaties me om de oren. Kinderen jonger dan Casper die ineens ‘eind groep drie’-niveau presteerden of zelfs ‘half groep vier’. Gewoon groep twee was blijkbaar niet goed genoeg voor een kind in groep twee. Misschien gek, maar ik – zelf ooit een studiebol op het vwo – vind dat dus wel goed genoeg. En het leuke is: als je weinig verwachtingen hebt, word je nog eens verrast.
Lees verder onder de advertentie
Zo was Casper tijdens de lange rit naar onze vakantiebestemming zomaar een uur stil. Met z’n tong uit z’n mond zat hij verwoed dingen te doen met een pen en een blaadje. “Kijk mam”, zei hij na een tijdje en draaide zijn werkje om. “Alle namen van onze familie. Cool hè?” Niet gek, lijkt me, voor groep twee.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.