Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: voorlezen.
Lees verder onder de advertentie
Onlangs ontdekte Casper twee dingen: dat het leuker is om een boek te bekijken dan eraan te likken en dat je met het luisteren naar je moeder die voorleest bedtijd nog een beetje kunt uitstellen. Dus nu lees ik elke avond voor. En denk dan van alles, zoals dit:
1. Ik zou dit echt vaker moeten doen.
2. Waarom doe ik dat eigenlijk niet? Niet één maar vijf keer per dag ofzo. Best wel slecht.
3. Voor een schrijfster, ook.
4. Hoewel, ik weet eigenlijk niet wat dat ermee te maken heeft.
5. Misschien moet ik zelf een prentenboek maken.
6. Ik kan alleen totaal niet tekenen. Is lastig. Bij een prentenboek.
7. Slecht idee. Er zijn trouwens al heel veel leuke prentenboeken.
8. Schijnt. Ik krijg de kans nooit, want wij moeten elke dag dezelfde lezen. Die over de kapotte grasmaaier van Boer Boris.
9. Hoewel, lezen… De eerste twee bladzijden krijg ik nog de kans om de tekst voor te lezen. Daarna is het vooral bladeren naar de bladzijde met de motormaaier en de motorzaag erop en daar dan heel lang naar kijken.
10. Zo lang dat ik de tekst wel zes keer kan voorlezen. Ik verzin ook elke keer nieuwe tekst maar dat heeft Casper toch niet door.
11. Misschien moet ik gewoon een keer het hele protest negeren en zoiets wilds doen als Jip & Janneke pakken.
12. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Jip & Janneke een stom boek is, maar ik vind het eigenlijk best leuk.
13. Echt zo’n klassieker. Mijn moeder las het vroeger ook aan ons voor. Vind ik een leuk idee, dat ik het dan weer aan mijn kinderen voorlees.
14. Nou ja, kind. De baby lees ik bijna nooit voor.
15. Wat wel echt een gemiste kans schijnt te zijn want als je de onderzoeken mag geloven creëer je door baby’s voor te lezen hyperintelligente kinderen.
16. Maar toen ik het een keer probeerde kroop Nora gewoon weg om vervolgens met een autootje op de plastic speelgoedgarage van Casper te gaan rammen, wat ze duidelijk leuker vond.
17. En toen ik haar op schoot nam, ging ze op het boek kauwen. En bladzijden scheuren.
18. En in bed viel ze in slaap toen ik nog maar net begonnen was.
19. Ze is ook nog maar negen maanden. Ik moet gewoon nog een paar jaar wachten.
20. Hoewel ik wel heel graag wil dat mijn kinderen lezen leuk gaan vinden. Echt heel graag.
21. Ik moet dus echt meer voorlezen. Zes boekjes per dag. Met Nora in de kinderstoel want dan kan ze nergens heen.
Superaanbieding
Fijn, voorlezen! Nieuw: mooie box met 10 Disney-voorleesboeken. Plus: alle verhalen op twee luistercd’s, stickervellen en een Finding Dory-poster. Prijs: € 49,95. Prijs voor Kek Mama-abonnees: € 39,95. Bestel ‘m hier!
Lees verder onder de advertentie
Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon Casper (2) en dochter Nora (9 maanden) heeft.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.