Mariëtte Middelbeek is columnist en mamavlogger voor Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
Het bedritueel is hier thuis een beetje uit de hand gelopen. Dat realiseerde ik me toen ik afgelopen week na anderhalf uur badderen, tandenpoetsen, voorlezen, kusjes geven, riedeltjes herhalen, nog meer kusjes geven en nog één laatste vraag beantwoorden (keer 34) beneden kwam.
Lees verder onder de advertentie
Vooral dat laatste is een punt van aandacht, want doorgaans worden hier rond 19.45 uur allerhande levenskwesties uit de hoge hoed getoverd die prima tot morgen kunnen wachten (vind ik) en niet à la minute tot op de bodem uitgezocht dienen te worden (de mening van mijn kinderen). Zo zijn daar bijvoorbeeld kwesties als: hoeveel grassprieten telt de ArenA of hoe voelt het als je een walvishaai aait, maar ook meer filosofische vraagstukken in de categorie ‘zou een spin niet willen trouwen’. En dan ga ik toch zittend op de rand van hun bedjes die ene vraag beantwoorden en laat ik me meeslepen in een heel gesprek over deze op zichzelf interessante maar niet erg prangende kwesties.
De waarheid is natuurlijk dat ik de ruggengraat van een naaktslak heb, maar dat is niet het enige. Er speelt een ander probleem en dat is dat ik lijd aan de vreemde aandoening ‘toekomstheimwee’. Die aandoening bestaat vast niet echt, maar houdt in dat ik nu al mis wat er allemaal gebeurt of zelfs nog moet gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Dat ik voortdurend word geplaagd door een blik in de toekomst en dat ik voor me zie hoe ik helemaal niet meer word geacht welterustenkusjes uit te delen (waarna ik onmiddellijk zwicht voor hun “Ah toe mama, nog ééééén”) of niet langer op de rand van hun bed mag zitten en hun warme lijfjes mag knuffelen. Dat ik niet meer mag kietelen tot ze schateren of ze op schoot mag trekken als ze verdrietig zijn. Dat ik niet bij ze in bed mag kruipen en we ook niet langer bespreken of de eenhoorn waarover ze gaan dromen roze of gouden glitters heeft.
Bij het idee alleen al word ik overvallen door subiete heimwee en die is zo hevig dat ik, ondanks mijn dreigende “en nu is het écht klaar voor vandaag” weet dat ik toch weer naar boven zal lopen en die warme lijfjes zal knuffelen zolang het nog kan.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.