Mariëtte Middelbeek is columnist en mamavlogger voor Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
Ik vind het momenteel zo leuk in groep vier. Nou ja, ík niet, want ik heb die klas al een tijdje geleden achter me gelaten en weet niet meer of ik er zelf echt wat van vond. Wel herinner ik me een fenomeen dat ‘krantenkring’ heette en waarbij je een artikel uit de krant moest voordragen en uitleggen. Bibberend en bevend, althans ik, want spreken voor een groep was destijds niet echt m’n ding. Nu Casper in groep vier zit, heb ik ontdekt dat krantenkring verleden tijd is, maar dat er leuke dingen voor in de plaats zijn gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Nieuwsbegrip
Neem nieuwsbegrip. Casper is van het leer-type ‘wat kan ik ermee’ en ziet derhalve niet het nut in van rijtjes met sommen. Heb je er een gemaakt, staat er weer een nieuwe — daar begint-ie dus liever niet aan. Maar met nieuwsbegrip is het een ander verhaal. Ineens leert hij dingen over de wereld en de mensheid en daar leeft hij van op. Ook kwam onlangs het brein voorbij. ‘Ja, kijk mam’, doceerde hij ’s avonds in bed. ‘Je hebt dus je hersenen en dan heb je zo’n soort flap. De hersenflap. En die is belangrijk.’ Hersenflap. Weer wat geleerd.
Elke avond kijken we – in het kader van nieuwsbegrip – nu het Jeugdjournaal en levert mijn kind knikkend en wel commentaar dat, zo zeg ik niet geheel objectief, best wat hout snijdt. Over de vulkaanuitbarsting op Gran Canaria bijvoorbeeld en zelfs over het kabinet. Ook vliegen de vragen me om de oren, waarbij ik vooral heb geleerd dat ik schrikbarend weinig antwoorden heb.
Lees verder onder de advertentie
‘Als de koning de belangrijkste man van Nederland is, wie is dan de minst belangrijke?’ ‘Is een beperking echt een beperking?’ (Hier waren de paralympics in volle gang.) ‘Wat is het nut van een vulkaanuitbarsting?’ ‘Wat is het kleinste land ter wereld?’ ‘Hoeveel sterren zijn er?’
Ik vind het mijn ouderlijke plicht om elke vraag van een antwoord te voorzien en zoek het allemaal uit op internet, waarbij ik me meer en meer afvraag hoe mijn ouders dat vroeger deden. Voor krantenkring had je misschien alleen een krant en een schaar nodig, maar hoe zijn zij de rest van groep vier doorgekomen zonder Google?
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.