Drs Leenarts’ Dermadossier: Q&A

Illustratie bij: Drs Leenarts’ Dermadossier: Q&A Bron: Drs Leenarts
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts
Leestijd: 5 minuten

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar column voor Kek Mama.

Lees verder onder de advertentie

Q&A met Drs. Leenarts

We vroegen jullie via onze Instagram of jullie vragen hadden voor onze dermatoloog, en wow, de reacties stroomden binnen! Van schattige babybultjes tot puberpuistjes en de eeuwige strijd met eczeem – jullie wilden alles weten. Geen probleem, want Drs. Leenarts, moeder en dermatoloog, beantwoordt ze met liefde. Hier is een selectie van de meest gestelde vragen én haar deskundige tips!

Lees verder onder de advertentie

Mijn zoontje heeft altijd kapotte wangen. Ik heb al van alles gesmeerd en geprobeerd. Wat kan ik doen?

Drs. Leenarts: Het hangt er natuurlijk van af wat er precies aan de hand is. Is er sprake van eczeem? Dan kan het zijn dat je medicatie nodig hebt. Als het meer om droogheid gaat, raad ik vaseline-achtige producten aan, zoals mijn Droge Huidzalf. Die kan de huidbarrière goed helpen herstellen.

Wat kan ik doen aan eczeem zonder hormoonzalfjes te gebruiken?

Drs. Leenarts: Als eerste wil ik benadrukken dat hormoonzalven echt veilig zijn als je ze op de juiste manier gebruikt. Er zijn ook andere medicijnzalven, zoals Tacrolimus en Pimecrolimus, die geen hormonen bevatten, maar wel goed werken. Natuurlijk blijft het herstellen van de huidbarrière met vette, verzorgende zalven de hoeksteen van elke eczeembehandeling.

Lees verder onder de advertentie

Wat helpt er tegen babyeczeem dat ontstaat door hitte?

Drs. Leenarts: Waarschijnlijk bedoel je miliaria rubra. Bij baby’s zie je deze uitslag vaak in het gezicht, de nek, op de schouders en in de huidplooien. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te warm krijgt. Hou de (slaap)kamer koel en kies voor luchtige katoenen of linnen kleding. Vermijd zeep, want dat kan de huid irriteren. Bij ernstige gevallen kan een hormoonzalf nodig zijn, maar daar zal de huisarts alleen in uitzonderlijke gevallen voor kiezen.

Mijn elfjarige wil benzoylperoxide gebruiken tegen haar puistjes, wat zou je adviseren?

Drs. Leenarts: Op zich is er geen probleem met het gebruik van benzoylperoxide op deze leeftijd. Let wel op, het kan kleding en kussenslopen bleken. Dus misschien even een oude kussensloop gebruiken!

Lees verder onder de advertentie

Mijn dochter van 1 heeft veel bultjes op haar wangen en armen. Wat is dit en wat kan ik doen?

Drs. Leenarts: Dit klinkt als keratosis pilaris, ook wel bekend als ‘kippenvelhuid’. Het is onschuldig, maar ik snap dat je er iets aan wilt doen. Het beste kun je milde exfoliërende crèmes gebruiken en goed hydrateren. Lees meer in mijn column over keratosis pilaris.

Mijn dochter (bijna 5) heeft nog steeds berg. We hebben van alles geprobeerd, maar het komt iedere keer terug. Wat nu?

Drs. Leenarts: Herkenbaar! Mijn eigen kinderen hadden hier ook last van. Daarom ben ik mijn eigen productlijn gestart. Mijn tip? Probeer mijn Drs. Leenarts Bergzalf. Die is speciaal ontwikkeld voor hardnekkige berg.

Lees verder onder de advertentie

Ik heb tijdens de zwangerschap cellulitis  gekregen, en nu (ruim een jaar later) is het nog niet weg. Wat kan ik doen?

Drs. Leenarts: Cellulitis  is heel normaal, vooral na een zwangerschap. Helaas is het niet eenvoudig om ervan af te komen, zeker niet met crèmes of zalven. Natuurlijk is een gezonde levensstijl en een gezond gewicht belangrijk, maar de één is nu eenmaal meer geneigd om cellulitis te ontwikkelen dan de ander.

Mijn zoon (3) komt voor de derde keer thuis van de opvang met krentenbaard. Kan ik iets doen om dit te voorkomen?

Drs. Leenarts: Krentenbaard is de meest voorkomende bacteriële infectie bij kinderen. De ene huid is er gevoeliger voor dan de andere. Het helpt om de huid goed te verzorgen en te beschermen met vette crèmes, zeker als je kindje een droge of eczeemgevoelige huid heeft.

Lees verder onder de advertentie

Mijn dochter (14) vindt haar sproetjes lelijk en gebruikt zelfs citroensap om ze op te lichten. Wat zou je haar adviseren?

Drs. Leenarts: Ik zou haar vaak vertellen hoe mooi ze is, sproetjes en al! Als ze echt last heeft van haar sproetjes, adviseer ik goede zonbescherming. Zeg haar dat het beschermen van de huid tegen de zon ontzettend belangrijk is – een tip waar ze haar leven lang profijt van zal hebben.

Mijn kind heeft last van waterwratjes. Wat kan ik doen?

Drs. Leenarts: Bijna elk kind krijgt ze wel een keer, vooral tijdens zwemles. Het goede nieuws? Waterwratjes verdwijnen vanzelf, maar je hebt wel geduld nodig. Probeer te voorkomen dat je kind eraan krabt, dat kan littekens veroorzaken. Een open wratje kun je afplakken met een pleister om verdere verspreiding te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Heb jij ook een brandende vraag voor Drs. Leenarts? Stuur ons een dm via Instragram!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken