Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Lees verder onder de advertentie
Ingesleten rolpatronen
Moeders worden altijd als eerste gebeld bij een ziek kind door de opvang, door de juffen of meesters op school en worden zonder te vragen als enige ouder in een klassen-appgroep gegooid. Hoe vaak ik dat wel niet van vriendinnen, familie of andere moeders heb gehoord.
Mijn schoonzus vertelde zelfs dat ze ondanks dat ze mijn broer als eerste had ingevuld in het bellen-in-nood-formulier van de BSO, zij toch altijd als eerste werd gebeld. En dat terwijl zij in haar baan als data-analist veel vaker in meetings zit en minder beschikbaar is dan haar vriend (mijn broer dus). Zelfs na meerdere keren niet opnemen, bleven ze haar als eerste bellen. Moeders moeten immers áltijd en overal beschikbaar zijn toch? Wat zouden vaders nou kunnen betekenen in geval van nood voor hun kind?
Lees verder onder de advertentie
Ouder één, ouder twee
Na dit tientallen keren aangehoord te hebben, had ik in mijn hoofd al besloten: dat ga ik anders aanpakken. Dus toen het zover was en de inschrijfformulieren voor de basisschool en BSO moesten worden ingevuld, trok ik mijn feministische activistische vestje (mijn Alwero bodywarmer) aan en vulde ik overal bij ouder één mijn vriend in en bij ouder twee mezelf.
Ik twijfelde nog of ik bij ‘ouder één’ expliciet erbij zou zetten: “s.v.p. als eerste bellen”, maar besloot toch dat dat iets te ver zou gaan. Ik vertrouwde en hoopte erop dat ze logischerwijs bovenaan het A4 bij ‘ouder één’ zouden beginnen met bellen in geval van nood.
Geheim nummer
Afgelopen week werd mijn vriend door een geheim nummer gebeld. Twijfelend of hij op zou nemen of dit spam-nummer zou negeren, besloot hij toch op te nemen. Na twee seconde stilte zei hij zijn naam en bleek hij de kleuterjuf van de nieuwe basisschool van onze dochter aan de telefoon te hebben. Ze wilde een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
Lees verder onder de advertentie
Terwijl ik meeluisterde met dit telefoongesprek, deed ik een mini-overwinnings-dansje achter mijn bureau. Yes, mijn tactiek werkte! De juf belde als eerste mijn vriend in plaats van mij. En ook de bevestigende e-mail die de kleuterjuf er achteraan stuurde, mailde ze alleen naar ‘ouder één’, oftewel mijn vriend. Changing patriarchy one step at a time.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.