Het zijn die kleine momenten die je niet ziet op social media en die je misschien ook niet hoort van je vriendinnen, collega’s of van andere moeders. Die pure momenten tussen moeder en kind, die alleen jullie begrijpen.
Als ik aan mensen vertel dat mijn zoon al vier jaar tussen ons in slaapt, zeggen mensen standaard: ‘Oh wat pittig! Lukt het niet om hem in zijn eigen bed te laten doorslapen?’.
Maar ik vind het inmiddels niet meer pittig. Ik vind het heerlijk en gezellig. Daaf gaat tussen zeven uur en half acht naar bed in zijn eigen bed. Meestal wordt hij rond een uur of elf wakker en dan loopt hij zelf naar ons bed. Hij neemt al zijn konijnen, spenen en drinkbekers mee en kruipt tussen ons in. Dan kletsen we nog even. Het liefst ligt hij ook tegen mama aan. Wang tegen wang, hand in hand – god, kan het nog kleffer, een moeder met haar zoon? Ik denk het niet. We zijn zo hecht en juist met een tweeling in huis, zijn deze momenten met één-op-één aandacht alles waard. Misschien is dat wel de reden dat hij zo graag bij ons slaapt? Even de aandacht van papa en mama zonder dat zijn broer in de weg zit?
Bodi en Daaf zijn dan wel een tweeling, maar totaal verschillend. Zo is Daaf dus de woelige slaper, altijd al geweest, en is Bodi de makkelijkste slaper die je je kunt bedenken. Hij gaat naar bed en we moeten hem twaalf uur later maar eens wakker maken. Hij heeft altijd al doorgeslapen, dus zo zie je maar: opvoeding maakt geen bal uit als het gaat om doorslapen. We voeden onze kinderen hetzelfde op en het is hun karakter dat het verschil maakt. Bodi is onze kletskop. We kijken elkaar maar aan of we lachen om onze eigen grappen. We doen een dolfijn na. We zingen Paw Patrol met een gek stemmetje. Elke ochtend vraagt hij weer, als zijn vader gel in heeft gedaan: ‘Mama? Mijn haren mooi?’. Altijd vind ik hem mooi.
Met Daaf had ik een zoet gesprekje toen we gingen slapen. Ik zei: ‘Daaf, ik vind jou lief. Kus. Vind jij mama ook lief?’. ‘Ja’, zegt hij. ‘Mama ook lief. En baby. En Boe (want Bodi kan hij nog niet uitspreken, dus heet Bodi Boe), en papa.’ Het raakt me. Misschien komt het door de zwangerschapshormonen, maar dat een peuter al zo denkt aan de baby die er straks gaat zijn, terwijl hij nog niet eens snapt wat dat precies inhoudt… Dat vind ik bijzonder. Hij is altijd bezig met de baby in de buik. Hij is altijd zo graag met zijn gezin samen.
Moeder mogen zijn is niet dat plaatje naar de buitenwereld. Het is niet die foto waarop ze schattig zijn aangekleed of leuk lachen. Het is het echte samenzijn, dat alleen wij begrijpen. Het is die connectie voelen terwijl niemand anders dat kan zien. Het is elkaar door en door kennen. Het is intens genieten van hun peutergeklets, grappen en verhalen. Dat is wat mij moeder van Bodi en Daaf maakt en het is het enige wat werkelijk telt, in het leven. Een voorrecht, om mama te mogen zijn van deze twee zoons – en de baby.
Tessa Heinhuis (33) is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf, zwanger van de derde en getrouwd met Billy. Ze runt Mama Magazine en wonen in ’t Gooi.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.