Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
‘Ma-am!’, schreeuwt Maria als ze binnenkomt stormen na een lange dag school. Ik schrik, want ik hoor direct aan haar stem dat het menens is. ‘Het is zo oneerlijk! En het is nog wel Internationale Vrouwendag!’
Ik ben nieuwsgierig, bezorgd en supertrots tegelijk. Maar nog voordat ik een vraag kan formuleren die op één van mijn emoties betrekking heeft, begint ze zelf al te vertellen.
‘Ík had een pieptest’.
Mijn moedergedachten pingpongen door mijn hoofd op zoek naar een vakje dat weet wat ook al weer een pieptest is. Heeft het te maken met seks? Een piepshow? Hebben ze eindelijk goede seksuele voorlichting gehad? Bij biologie uitgelegd dat de clitoris niet alleen een knopje op de vagina is, maar een heel orgaan? Maar dan vanbinnen en dat…
‘Mam!’, haar woorden onderbreken mijn gedachten.
‘Ik moest dus rennen’
‘Wat?’ Waarvoor moest ze dan rennen, jodelen mijn gedachten verder.
‘Met gym!’
‘O zo’n pieptest. Dat noemde wij vroeger volgens mij een Coopertest’
‘Ma-am!’, je luistert niet.’
‘Sorry schat, ga door met je verhaal…’
DE VOLGENDE CONTENT KAN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN
Goed, mijn dochter was dus verschrikkelijk boos omdat de jongens uit haar klas een G van goed kregen bij drie rondjes rennen en de meisjes al bij twee.
‘Dat is toch superstom mam? Alsof jongens altijd sterker zijn dan wij. Pff er zitten minstens drie jongens in mijn klas die veel kleiner zijn dan ik!’
Volgens eigen zeggen heeft ze on the spot geprotesteerd bij haar gymleraren met als extra opmerking dat het ook nog eens Internationale Vrouwendag is (Bam! Supertrots) Haar leraren waren het wel met haar eens, maar moesten een landelijk protocol volgen omdat jongens een andere spieropbouw hebben…
“Het Patriarchaat is fucking alive!”
Lees verder onder de advertentie
Dan breekt toch verdomme je klomp! Het Patriarchaat is fucking alive! ( kleine #fail hier, want ik had me voorgenomen een vrolijke feminist te zijn, maar om dit soort dingen word ik gewoon heel boos) Mijn conclusie is dat we met dit soort ongelijkheden onze kinderen van 12 (!) jaar anno 2023 eren dat jongens anders zijn en beter in sport. Wat denk je dat dit soort dubbele standaarden doen met het zelfbeeld van meisjes? Maar ook met die van jongens, want zij voelen de druk om beter te presteren.
Adem in, adem uit. Is het al bijna weer 8 maart?
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Puberzoons, je kunt er vaak een boek over schrijven. Wat ze hebben uitgehaald hoor je natuurlijk pas achteraf. Of helemaal niet. Of midden in de nacht, zoals Paula. Die stond opeen op de spoedeisende hulp.