Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Dat de kinderen van mijn Amerikaanse vriendin niet op de schoolfoto mochten, ging als een schokgolf door de klassenapp. Daar kon geroddeld worden, want vanwege de kans op privacyschending zat zij daar niet in. Zij verstuurde alleen berichten.
Lees verder onder de advertentie
Zelf beslissen
Mijn eerste reactie was net als van alle andere ouders heel primair: why the hell not? Het zijn maar kinderen. Het is maar een schoolfoto. Hoe onschuldig wil je het hebben? Maar nu, acht jaar later, zal er meer begrip zijn voor haar standpunt. Destijds had ik ook zo mijn bedenkingen. Haar man werkte voor Google, waardoor ik wel dacht: ‘Wat weten zij wat ik nog niet weet?’ Daar heeft ze nooit wat over gezegd, maar ze gaf als reden dat ze vond dat haar kinderen zelf moesten kunnen besluiten waar ze digitaal werden vastgelegd.
Eigenlijk een heel moderne gedachte van mijn vriendin, waar we als ouders wellicht wat vaker bij mogen stilstaan. Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen. En vaak heel succesvol! De Bellinga’s zijn een goed voorbeeld, want deze familie verhuisde van een simpele huurwoning naar een villa met een tennisbaan én een binnenzwembad. Maar de eerste zogenaamde vlogbaby’s zijn inmiddels achttien jaar en in Amerika verbreekt het ene na het andere vlogkind de band met diens ouders. Ze voelen zich door hen gebruikt.
‘Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen’
Lees verder onder de advertentie
Iets langer nadenken
Een schoolfoto heeft natuurlijk niets te maken met het publiekelijk delen van iedere scheet van je kind online, maar iets langer nadenken (en dit zeg ik ook heel hardop tegen mezelf als insta-monster) over wat we wel en niet delen van ons kroost kan geen kwaad. Aan de andere kant moeten we ook oppassen dat onze kinderen ons niet verwijten dat we ze niet beroemd hebben gemaakt op TikTok.
Lees verder onder de advertentie
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.