Patricia: ‘En voordat ik het weet ben ik die dag voor de tweede keer aan het liegen’

26.07.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Als vriendin kun je eigenlijk niet winnen bij iemand die gaat scheiden. Wat je ook zegt, het is eigenlijk altijd net niet op het juiste moment. En daar ben ik zelf ook debet aan, begrijp me niet verkeerd. Maar het palet aan emoties dat ik uit de kast moet trekken als ik iemand spreek over mijn scheiding is groot. Dat gaat van ’ja het gaat allemaal prima’ tot  ‘omg scheiden is het ergste dat er is’ (gevolgd door een hoop tranen). Maar weet je wat nu het stomme is? Dat ik eigenlijk altijd precies het tegenovergestelde zeg van wat ik voel.

Hardop liegen

Zo kwam ik van de week een oude kennis van mijn ouders tegen, in het wild, die als eerste tegen mij zei; ‘Ach meis, jij hebt het heel moeilijk hè, God kind wat ontzettend naar voor je’. En to paint you a picture, ik kwam net de Kruidvat uitgelopen met twee pakken maandverband én twee pakken tampons onder mijn arm. Side step: Ik koop dan geen tasje om twee redenen, de eerste is milieutechnisch,  de tweede is omdat ik vind dat er nog altijd een taboe op ongesteldheid heerst. Goed, terug naar mijn verhaal. Daar stond ik dus, mijn tranen te bedwingen en mezelf hardop liegen over dat het allemaal wel goed ging. Ik had op dat moment geen zin om bepaalde emoties op straat tentoon te stellen. Dus ratelde ik maar door over het feit dat scheiden ook vele voordelen heeft.. 

“En voordat ik het weet ben ik die dag voor de tweede keer aan het liegen”

Voor de tweede keer

Diezelfde avond ging ik een drankje drinken met een goede vriendin. Ze vraagt als eerste hoe het met de kinderen gaat. De belangrijkste vraag die je kunt stellen. Yes, mijn emoties zijn on point. Ik voel dat ik me kwetsbaar kan opstellen en net op het moment dat ik haar eerlijk wil vertellen over mijn verdrietige dag, komt er een vriendin van haar het café binnengelopen. Ze komt bij ons staan en het blijkt dat ze een jaar geleden gescheiden is en steekt van wal over hoe geweldig het allemaal wel niet is. Haar ex-man was een botte lul en ze dankt God nog elke dag op haar blote knieën dat ze van de loser af is. Ik voel mijn emoties zich weer uitsmeren over het difuse palet. Want bij mij liggen de zaken anders. De verschillende benaderingen van het leven bleken simpelweg te groot te zijn. Maar mijn ex is juist een hele aardige man en bovendien een geweldige vader. Met veel enthousiasme en denkend een partner in crime te hebben gevonden, vraagt ze mij hoe het met mij gaat. En voordat ik het weet ben ik die dag voor de tweede keer aan het liegen. 

De enige manier

Uiteindelijk besef ik dat eerlijk zijn over mijn emoties, ondanks de ongemakkelijke momenten, me meer oplevert. Want hoewel de reacties van anderen vaak ongepast zijn, helpt het me om te erkennen wat ik echt voel en dat te delen. Misschien is dat wel de enige manier om echt te helen en weer vooruit te kunnen kijken. En wie weet, misschien inspireer ik anderen om hetzelfde te doen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.