Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Ik zeg al een aantal jaren gekscherend over mijn *PMS-periode dat ik de concurrentie van de duivel ben. Maar ineens is alles mij duidelijk…
Ken je nog die reclame uit de jaren ’90 ‘Drank, maakt meer kapot dan je lief is?’, vervang ‘drank’ voor ‘PMS’ en je hebt het antwoord op veel relationele problemen. En nee, ik ga niet alle schuld afschuiven op ons hormoonsysteem, maar ik ben bang dat het meer invloed om op mijn gedrag heeft gehad dan me lief is.
Lees verder onder de advertentie
Op hol geslagen hormonen
Goede vrienden zullen mij omschrijven als ‘pittig’, ‘aardig’ en als ‘sterk karakter’. Dat laatste denk ik ook wel te hebben, maar eens per maand – versterkt door die op hol geslagen hormonen – verander ik in een driekoppig monster. Niet leuk voor mijn familieleden, maar ook zeker niet voor mezelf. Het lijkt alsof alle emoties onsteroids zijn en zich allemaal tegelijkertijd willen laten gelden. Ze vallen keihard over elkaar heen op hun weg naar buiten en er vallen een hoop spreekwoordelijke gewonden.
“Ik zeg al jaren gekscherend dat ik in mijn PMS-periode de concurrentie van de duivel ben”
Lees verder onder de advertentie
Ik heb deze hormonen veel en veel te lang onderschat. Want ze hebben dus behoorlijk veel invloed op ons gedrag, gevoel én emoties. Dit heeft alles te maken met de werking die hormonen als neurotransmitter hebben op de hersenen. En deze zogenaamde neurotransmitters hebben weer een zeer belangrijke functie in onze hersenen. Want deze reguleren bijvoorbeeld weer onze stemmingen, eetlust, slaap en onze reactie op pijn.
Goed, ik heb dus geen zin meer om die te scherpe kant van mezelf aan het werk te zien een aantal dagen per maand. Ik probeer het aan te voelen, maar soms is het te laat en kom ik er pas achter als ik weer veel te scherp ben in een gesprek met manlief. En tja, om me elke maand terug te trekken in een hutje op de hei zie ik in de praktijk niet gebeuren, dus heb ik hulp ingeschakeld. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer zogenaamde vrouwenklinieken die je ondersteunen om samen te kijken naar een oplossing.
Lees verder onder de advertentie
Soms is dat ouderwetse anticonceptie en soms kan het met homeopathische middeltjes, Ik heb ze zojuist gebeld en een afspraak gemaakt. Ze hadden alleen volgende maand pas een plekje. U bent gewaarschuwd….
*Bij het premenstrueel syndroom krijgt je elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat je ongesteld wordt.
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]