Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
Ik ben vandaag als moeder heel diep gezonken.
Waarom? Ik heb de Corona-piet verzonnen.
Lege batterij
Gisteravond na een lange dag school van peer pressure citotoetsen voor mijn oudste dochter en een net niet gehaald veterdiploma voor mijn jongste (ja ik weet het, dat had ze met haar zeven jaar natuurlijk allang van haar ouders moeten leren, maar veters strikken en klokkijken staan gewoon niet zo hoog op mijn prioriteitenlijstje, want ze leren het op een dag echt wel), waren ze gewoon op.
Lees verder onder de advertentie
De batterij was leeg – zowel die van mijn dochters als die van mij. Ik merk dat we allemaal een beetje in onze reserves zitten, en de kerstmuziek op Sky Radio voelt als een gast die een halfuur te vroeg is. Niet alleen omdat het afgelopen week nog vijftien graden was, maar vooral omdat het soms voelt als een dikke middelvinger naar alle ouders die eerst nog de Sinterklaastijd door moeten zwoegen.
Vergeten
Wat gebeurde er nou gisteren, na een lange dag? De kinderen lagen ein-de-lijk in bed. Tanden gepoetst, geplast, voorgelezen, nog een keer geplast, bedlampje aan en het licht op de gang uit. Dat werk. Tot mijn jongste ineens zei dat ze vergeten waren hun schoen te zetten.
Shit! We hadden inderdaad beloofd dat het vandaag mocht. Maar hoe leeg die batterij ook is, op dat moment lijkt er een alkaline-shot door die kleine lijfjes te gaan en willen ze niets liever dan uit bed en die schoen zetten, natuurlijk. Begrijpelijk. Maar om het hele bedtijdriedeltje daarna nog een keer te herhalen, dáár was mijn batterij echt te leeg voor. Dus beloofde ik dat ik hun schoen zou zetten. ‘Met mijn tekening mam!’. ‘Ja liefje, met jouw tekening’. ‘En een appel!’. ‘En een appel…’, zucht. ‘Welterusten’.
Je raadt al wat er gebeurde. Juist. Ik ben naar beneden gelopen, heb een kop thee voor mezelf gemaakt, Netflix aan geknald en ik ben die hele schoen, tekening en appel straal vergeten.
Met als resultaat dat ik twee huilende kinderen vanmorgen in de woonkamer aantrof. Mijn jongste ontroostbaar theatraal op de grond, en een zeer verwijtende blik van mijn oudste. En toen ben ik als moeder dus de afgrond van leugens ingedoken. Het eerste dat in mij opkwam, was namelijk Corona. Pieten kunnen ook Corona krijgen!
Lees verder onder de advertentie
Well done, schalde de kritische stem door mijn hoofd. Kon je nu echt niets beters bedenken? Moet je nu echt een wereldwijde pandemie gebruiken om je eigen fouten te compenseren? Oscar-waardig was het wel. Want ze slikte het als zoete koek. Zelfs mijn oudste die het geheim van Sinterklaas kent, nam het van me aan.
Ze wilden hun schoen opnieuw zetten – misschien kon Corona-piet een andere piet sturen om er alsnog een cadeautje in te doen.
Nadat ik ze uitzwaaide voor school, ging mijn telefoon.
Of ik auditie wilde doen voor Bad Moms part III…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.