Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
Terwijl mijn jongste met veel plezier heeft geluisterd naar het kerstverhaal dat ook haar via het scherm toekwam, komt mijn oudste dochter Maria beteuterd naar beneden na haar virtuele kerstontbijt met de klas. Toegegeven: haar juf had de perfecte connotatie bij alle passages van de weg die Jozef en Maria aflegde tot ze bij het stalletje aankwamen. Ik had stiekem door een kier meegekeken en ook ik waande me even in Bethlehem.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik snap haar’
“Wat is er liefje?”, vraag ik mijn oudste die nog steeds met een bedroefd gezicht voor mij staat. “Waarom heb je me Maria genoemd?!”, klinkt haar verwijtende response. Die zag ik even niet aankomen. “Iedereen moest de hele tijd lachen als het over ‘Maria’ ging en dat vind ik dus echt niet leuk!”
Lees verder onder de advertentie
Ik snap haar. Op een ander level weliswaar, maar ook ik ben heel lang niet tevreden geweest met mijn naam ‘Patricia’. Ik kwam uit Zandvoort en zat in het sjieke Aerdenhout op school. Wat hemelsbreed slechts 3 km verderop ligt, maar waar in werkelijkheid hele werelden tussen lagen.
Middenin het schooljaar van groep 4 besloten mijn ouders dat het elitaire stukje Nederland iets verderop beter zou zijn. Daar belandde ik tussen de Gijsberts, Liedewij’s, Florissen en Charlottes. ‘Dit is Patricia’, zei de juf, waarop één van de kinderen haar niet goed verstond en zei: ‘Priscilla?’
Lees verder onder de advertentie
Waarom hadden mijn ouders me niet gewoon Merel genoemd…
Hogere sociale klasse
Uit onderzoek blijkt dat bovengenoemde namen vaak in een hogere sociale klasse belanden dan namen als Sabrina en Kaylee. Door mijn naam heb ik wel het gevoel gehad dat ik me meer moest bewijzen, wat mij ook bewuster heeft gemaakt van mijn eigen identiteit en dus sterker heeft gemaakt. Al met al draag ik ‘m nu letterlijk met trots, want hij hangt in gouden letters al 25 jaar om mijn nek.
Lees verder onder de advertentie
“Liefje, ik begrijp je”, zeg ik tegen haar. Ik pak mijn telefoon en zet keihard ‘Maria Maria’ aan. De fijne beats van Santana vrolijken haar op. We dansen door de woonkamer. Alles is toch al anders dit jaar. Ik zie een lach op haar gezicht verschijnen en ze zegt: “Op een dag vind ik mijn naam vast wel mooi. Mag ik dan ook zo’n ketting net zoals jij?” Ik weet wat ik volgend jaar met kerst aan haar geef…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).