Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
‘Angst is een goede raadgever’, zei mijn moeder altijd. En omdat mijn zusje ooit bijna verdronk voor mijn ogen, neem ik deze slogan nogal letterlijk.
Je begrijpt: ik heb last van behoorlijk wat angsttrekjes. En dan niet van de ‘ik-durf-niet-in-het-openbaar-te-spreken’-angst, maar meer van ‘o-Jezus-als-we-maar-niet-neerstorten’-angst.
Oud en nieuw
Kennelijk is er geen zichtbaar trauma voor nodig om bepaalde angsten te ontwikkelen, want mijn jongste dochter heeft er ook last van. Het enge ding dat momenteel boven haar hoofd hangt is oud en nieuw, en dan vooral het vuurwerkgedeelte. Als de dood is ze voor elke knal die ze hoort – en zoveel zijn het er niet eens, daar we middenin een pandemie zitten.
Lees verder onder de advertentie
‘Waarom is ze dan zo bang?’ Na wat speurwerk ben ik erachter gekomen dat corona de grote boosdoener is. Natuurlijk! Hoe heb ik dat over het hoofd kunnen zien…
Eng monster
Stel je even voor dat je zeven jaar bent en er breekt een wereldwijde pandemie uit. Je ouders kijken geconcentreerd naar wat de baas van het land allemaal op tv zegt. En dan gaat je school ook nog eens voor de tweede keer dicht…
Lees verder onder de advertentie
En wat dacht je van de gesprekken die ze links en rechts opvangt wanneer je terloops met de buurman staat te praten die vertelt dat zijn gezonde broer echt heel erg ziek is? Deze verhalen kunnen zich in een kinderhoofd vormen tot één groot eng monster.
Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig, maar het ene kind is het andere niet: op mijn jongste dochter hebben de coronamaatregelen duidelijk meer impact dan op mijn oudste. En dat heeft niets te maken met leeftijd, maar met het pakketje genen dat haar vader, maar vooral ik haar heb meegegeven.
Lees verder onder de advertentie
Advies
Het belangrijkste advies dat ik online heb gevonden, is dat je je kind de ruimte moet geven. En dat wij als ouders juist veerkrachtig moeten zijn, want het is oké. Laat ze maar even druk of boos zijn.
Lees verder onder de advertentie
Ook een goeie tip: ga één-op-één iets doen met je kind. Na een wandeling met alleen onze dochter begrijpen we al zoveel beter waaróm ze zo bang is.
Tja, en wat betreft Oud & Nieuw: ik heb mijn man gevraagd zijn carbidplannen even te parkeren. Dit jaar staan we veilig met sterretjes in onze achtertuin. Iets dat ik er stiekem misschien wel in ga houden…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Puberzoons, je kunt er vaak een boek over schrijven. Wat ze hebben uitgehaald hoor je natuurlijk pas achteraf. Of helemaal niet. Of midden in de nacht, zoals Paula. Die stond opeen op de spoedeisende hulp.