Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
‘Angst is een goede raadgever’, zei mijn moeder altijd. En omdat mijn zusje ooit bijna verdronk voor mijn ogen, neem ik deze slogan nogal letterlijk.
Je begrijpt: ik heb last van behoorlijk wat angsttrekjes. En dan niet van de ‘ik-durf-niet-in-het-openbaar-te-spreken’-angst, maar meer van ‘o-Jezus-als-we-maar-niet-neerstorten’-angst.
Oud en nieuw
Kennelijk is er geen zichtbaar trauma voor nodig om bepaalde angsten te ontwikkelen, want mijn jongste dochter heeft er ook last van. Het enge ding dat momenteel boven haar hoofd hangt is oud en nieuw, en dan vooral het vuurwerkgedeelte. Als de dood is ze voor elke knal die ze hoort – en zoveel zijn het er niet eens, daar we middenin een pandemie zitten.
Lees verder onder de advertentie
‘Waarom is ze dan zo bang?’ Na wat speurwerk ben ik erachter gekomen dat corona de grote boosdoener is. Natuurlijk! Hoe heb ik dat over het hoofd kunnen zien…
Eng monster
Stel je even voor dat je zeven jaar bent en er breekt een wereldwijde pandemie uit. Je ouders kijken geconcentreerd naar wat de baas van het land allemaal op tv zegt. En dan gaat je school ook nog eens voor de tweede keer dicht…
Lees verder onder de advertentie
En wat dacht je van de gesprekken die ze links en rechts opvangt wanneer je terloops met de buurman staat te praten die vertelt dat zijn gezonde broer echt heel erg ziek is? Deze verhalen kunnen zich in een kinderhoofd vormen tot één groot eng monster.
Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig, maar het ene kind is het andere niet: op mijn jongste dochter hebben de coronamaatregelen duidelijk meer impact dan op mijn oudste. En dat heeft niets te maken met leeftijd, maar met het pakketje genen dat haar vader, maar vooral ik haar heb meegegeven.
Lees verder onder de advertentie
Advies
Het belangrijkste advies dat ik online heb gevonden, is dat je je kind de ruimte moet geven. En dat wij als ouders juist veerkrachtig moeten zijn, want het is oké. Laat ze maar even druk of boos zijn.
Lees verder onder de advertentie
Ook een goeie tip: ga één-op-één iets doen met je kind. Na een wandeling met alleen onze dochter begrijpen we al zoveel beter waaróm ze zo bang is.
Tja, en wat betreft Oud & Nieuw: ik heb mijn man gevraagd zijn carbidplannen even te parkeren. Dit jaar staan we veilig met sterretjes in onze achtertuin. Iets dat ik er stiekem misschien wel in ga houden…
Lees verder onder de advertentie
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.