Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Sommige mensen zien hun break-up als heldere koplampen op hun relatie afkomen. Bij sommige stellen ziet één van de twee het duidelijk aankomen. En bij sommigen zien beiden het niet aankomen. In die laatste categorie schaar ik me. Ik denk dat zowel mijn ex-man als ik een echte scheiding niet hadden voorzien. Ons huwelijk was net zoals bij veel van onze soortgenoten opgeslokt door de ratrace die het leven is. Baby’s, slapeloze nachten, snotneuzen, werk, belletjes van de crèche dat je ze moet komen ophalen, ontstoken ogen van huisdieren, 10-minutengesprekken met leuke, maar ook niet leuke docenten, kerstdiners voor twaalf personen, werk, schoonouders aandacht geven, werk, verjaardagstaart één, verjaardagstaart twee, verjaardagstaart drie en verjaardagstaart vier. O, en had ik ‘werk’ al gezegd?
Het leven was leuk, maar ook echt heel erg druk. En ik was als moeder ook vaak zoekend. Zoekend naar mijn rol in de maatschappij. Zoekend naar een passende baan. Zoekend naar, en daar kom dat woordje waar ik echt een hekel aan heb, ‘balans’. Kan ik fulltime werken? Wat gebeurt er dan met de kinderen? Kunnen die vijf dagen naar de BSO? En als ik dan vijf dagen ga werken, dan verdien ik nog steeds niet zoveel als hij. Is het dan wel de moeite waard?
Lees verder onder de advertentie
Goed, wellicht herken je jezelf hierin en wellicht ook helemaal niet. Dat laatste kan zeer zeker ook. Ik heb genoeg vriendinnen die heel content zijn met hun work-life balance. Die een Dik Voormekaar Show hebben. Of althans zo beweren.
“Je kunt zo verstrikt raken in de drukte van het dagelijks leven, dat je niet eens doorhebt dat je de afslag naar elkaar allang hebt gemist”
Moraal van het verhaal
Goed, de moraal van dit verhaal is dat ik tijdens mijn scheiding werd geconfronteerd met veel meer maatschappelijke verwachtingen en vooroordelen dan ik ooit had gedacht. In normale taal: ik merkte pas achteraf hoeveel onuitgesproken regels er zijn over de vrouw. Een simpel voorbeeld: op het moment dat ik meer begon te werken, vroegen mensen direct of ik wel genoeg thuis kon zijn voor de kinderen. Ehm. Hij werkt al 20 jaar fulltime….
Lees verder onder de advertentie
Dure les
Misschien zagen we de scheiding niet aankomen, maar de ratrace waarin we zaten, die was er allang. En dat beschouw ik dan maar als de echte les: je kunt zo verstrikt raken in de drukte van het dagelijks leven, dat je niet eens doorhebt dat je de afslag naar elkaar allang hebt gemist.
Een dure, maar waardevolle les.
Doe er je voordeel mee…
X Patricia
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag