Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Dat je misschien wel de grootste levenslessen van je eigen kinderen zal krijgen, verwacht je niet op het moment dat je baby ter wereld komt. Want eerlijk is eerlijk: als ouder leg je het lot van zo’n kwetsbaar minimens liever niet meteen in zijn of haar handen. Nu, jaren later, heeft mijn jongste dochter me toch een van de belangrijkste lessen geleerd als het gaat om kleur en afkomst.
Lees verder onder de advertentie
Ik zal het je uitleggen…
Huidskleur
We zijn op vakantie en tussen alle zonnestralen door heb ik mijn kinderen naar binnen gestuurd en een kleurplaat van één bij één meter gegeven – ze moeten immers ook vertier in de schaduw hebben als de zon midden op de dag te heet is. Ik ga naast mijn dochters zitten om te helpen. Tekenen ontspant, en inkleuren is mij aangeraden door mijn psycholoog…
Lees verder onder de advertentie
De gezichtjes op de kleurplaat kleur ik vrolijk in met een zalmroze krijtje. Ik leg mijn jongste dochter uit dat ze ’m kan gebruiken voor de poppetjes, want die kleur noem je ook wel ‘huidskleur’. Meteen kijkt ze me vragend aan en zegt: ‘Mama, dat is helemaal geen huidskleur! Je hebt ook andere huidskleuren!’ Ik schaam me diep en zeg dat ze helemaal gelijk heeft. Ze overdondert me door haar kijk op de wereld en vult mijn hart met liefde, want natúúrlijk is dat geen huidskleur.
Meteen voel ik me stokoud. Oud, zoals mijn ouders ouderwets konden zijn over belangrijke (en soms minder belangrijke) dingen in het leven. Zij vonden het moeilijk om een andere bril op te zetten ten behoeve van een inclusieve wereld. En niet om mijn generatie op de borst te kloppen, maar ik geloof wel dat wíj minder rigide zijn en sneller ons beeld kunnen bijstellen.
Lees verder onder de advertentie
Daarbij gaat het zeggen van ‘sorry’ onze generatie beter af, dus ik verontschuldig me nogmaals tegenover mijn jongste dochter en voel dat ik een blos krijg. Man, wat schaam ik me. ‘Geeft niet hoor mam’, reageert ze liefdevol. ‘Kijk, nu heeft jouw gezicht ook een andere kleur!’
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Puberzoons, je kunt er vaak een boek over schrijven. Wat ze hebben uitgehaald hoor je natuurlijk pas achteraf. Of helemaal niet. Of midden in de nacht, zoals Paula. Die stond opeen op de spoedeisende hulp.