Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Mijn kinderen zijn kapot. En niet zo’n een beetje ook, ze zijn echt stuk. Het kraakt en het piept aan alle kanten en het komt niet doordat ik ze niet goed afgeleverd heb, maar aan een populaire trend die de jeugd van tegenwoordig in zijn greep houdt: het knakken van hun vingers. Als je kinderen nog klein zijn, wees voorbereid op deze uiterst irritante gewoonte. Want het is een trend, en een behoorlijk griezelige ook.
Ik had vroeger één jongetje in mijn klas dat zijn vingers knakte. De rillingen liepen mij toen ook al over mijn rug. Het werd destijds weggezet als een kind met een tic en tegelijkertijd ook stoer. Maar het was geen epidemie zoals nu. Nu knakken ze allemaal! Ik knak, jij knakt, wij knakken. Iedereen doet het.
De eerste keer dat mijn eigen dochter het deed, schrok ik me wezenloos. ‘Wat doe je!?’, schreeuwde ik. Waarop ik een achteloze blik terugkreeg. ‘Dat doet iedereen mam’, was haar antwoord. Toen ik haar vroeg waarom ze het deed, haalde ze haar schouders op. Uiteraard begon haar jongere zusjes er ook mee. En naarmate de tijd verstreek werden er niet alleen vingers geknakt, maar ook tenen en knieën. Die laatste deed ik vroeger ook wel, maar alleen als ik hurkte, en dat was per ongeluk.
Ik wil dat het stopt!
Het geluid vind ik nog het allerergst. Brrr. Ik wilde dat het stopte, dus dook ik het internet op, op zoek naar bewijs dat het slecht is voor kinderhanden. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis. Het enige dat ik vond, was dat het ‘nog’ niet bewezen is dat knakken schadelijke gevolgen heeft. Maar kom op, iedere idioot weet toch dat als je iets constant manipuleert, het gevolgen moet hebben? Of ben ik nou gek?
Goed, misschien moet ik de knak-routine maar gewoon accepteren. En als het dan allemaal een beetje te veel wordt, ga ik gewoon ergens in een hoekje zitten en knak ik zelf ook even mee. Want eerlijk is eerlijk, misschien zijn we allemaal wel een beetje stuk.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Dat het ouderschap uitdagend is, hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sacha (33) vraagt zich af hoe ze om moet […]