Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Iedere vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
En dan, als kers op de taart, mag je een geboorteplan maken. Iets dat in de wereld van zwangeren gretig aftrek vindt. Zonder geboorteplan ben je nergens. Met Pinterest, Instagram en ‘ervaringsdeskundigen’ als begeleiding. Die laatste groep zet ik even tussen haakjes, en niet zonder reden. Want wie behoort daartoe? Nou, ongeveer iedereen die ooit een kind heeft gekregen of er een in de buurt heeft zien rondkruipen. Van je 75-jarige buurvrouw tot de beste vriendin van je collega. Ze staan allemaal klaar met adviezen waar je niet op zat te wachten.
Lees verder onder de advertentie
Disclaimer: Deze column is alleen geschikt voor de nuchteren onder ons. Dat wilde ik toch nog even gezegd hebben voordat je verder leest.
Niet zeuren, zitten
Goed, een geboorteplan dus. In de basis een leeg wit vel waarop je mag doodelen over hoe jij je bevalling voor je ziet. En je partner? Die mag meedoen als decorstuk. Tuurlijk, er wordt heus een mening geopperd, maar als moeders in bad wil bevallen, dan is het credo: trek die zwembroek maar aan en houd je mond. En niet klagen over gerimpelde vingers en tenen. Moet je die van je kind eens zien als die eruit komt zwemmen – dát zijn pas rozijntjes. Niet zeuren, zitten. Ja, ook 25 uur.
Lees verder onder de advertentie
”
ls moeders in bad wil bevallen, dan is het credo: trek die zwembroek maar aan en houd je mond. En niet klagen over gerimpelde vingers en tenen
‘Happy view’-bevalling
Oké, misschien wat ongenuanceerd. En lieve moeders, als jij in bad wilt bevallen, dan ben ik de allerlaatste die daar lullig over zou moeten doen. Women supporting women. Maar eerlijk is eerlijk: een ‘happy view’-bevalling zonder complicaties is niet voor iedereen weggelegd. En het ligt er maar net aan hoeveel bomen de verloskundige heeft geknuffeld of ze daarin mee wil gaan. En dat vind ik soms een beetje tricky in Nederland. Maar goed, ik lees net dat de sterftecijfers bij geboortes dalen (bron: CBS). Dus again, who am I to judge?
Toch heb ik het gevoel dat thuis bevallen soms een tikje teveel wordt geromantiseerd. En dat komt mede door het beruchte geboorteplan. Ik moet de eerste moeder nog tegenkomen bij wie haar zorgvuldig opgestelde lijstje leidend was en tot in de puntjes werd nageleefd.
(Niet zo) nuchter
Wat ik fascinerend vind, is dat wij Nederlanders over het algemeen nuchter zijn. Managing expectations? Wij ronden standaard naar beneden af. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar zodra het op bevallen aankomt, gooien we die Hollandse nuchterheid compleet overboord en verliezen we ons in huid-op-huid-contact met de hele familie binnen de eerste vijf minuten na de geboorte.
Lees verder onder de advertentie
En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen een plan. Maar ik wil je wel behoeden voor een bittere teleurstelling. Want als je je volledig focust op een perfecte bevalling en je eindigt met een spoedkeizersnede, dan voelt dat toch een beetje alsof je kaartjes had voor Beyoncé en eindigt bij een karaokeavond in het buurthuis.
Dus ja, geboorteplan? Prima. Maar mijn ongevraagde advies? Zorg ook voor een realistisch plan B.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Rijn (35) worstelt met een dilemma. Zijn vriendin wil haar zestienjarige puber huur laten betalen om haar verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten, maar Rijn vindt dit veel te ver gaan. Een felle ruzie zet hun hele gezin op scherp. Hoe kan hij dit nog oplossen?
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.