Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Na moedermelk-gate van de afgelopen twee weken zocht ik mijn heil even op andere plekken dan the usual. Ik liet Facebook en consorten voor wat ze waren, maar om mijn digitale zucht toch te bevredigen zocht ik het veilige LinkedIn wat vaker op. Daar zitten immers de volwassen mensen met echte banen die over serieuze zaken posten. Dat leek me een veilige plek om even tot rust te komen zonder al te veel FOMO. Was I wrong!
Lees verder onder de advertentie
Seksuele voorlichting
Ik stuitte op een artikel over seksuele voorlichting waarin de noodklok werd geluid.
Het stuk had de volgende kop: “Ook in Nederland leren christelijke scholieren over de plakband-metafoor: hoe vaker je seks hebt, hoe moeilijker je je later kan binden.”
Deze bevindingen kwamen boven drijven naar aanleiding van de ‘Week van de Lentekriebels’ (u inmiddels wel bekend). Wat blijkt: op reformatorische en evangelische middelbare scholen krijgen jongeren onder andere seksuele voorlichting door middel van de metafoor van plakband. Een leerling vertelt in het artikel hoe zij de metafoor uitgelegd krijgt.
Tijdens een gastles lieten de voorlichters een stukje plakband langs de kleding van de leerlingen gaan. Waarbij het stukje plakband steeds een beetje viezer werd en uiteindelijk zijn plakkracht verliest. “Kijk hoe vies jullie zijn,” zeiden de voorlichters, wijzend op het stoffige stukje plakband. “Als je zoent in een club of seks hebt, zelfs als je al een schouder aanraakt, ben je vies. Net zoals dit plakbandje.”
Lees verder onder de advertentie
Holy shit!
Anno 2023
In datzelfde artikel lees ik ook dat de plakband-metafoor veelvuldig wordt gebruikt in Amerika. En dat er op TikTok een filmpje hierover al meer dan 3 miljoen keer is bekeken. Alleen gebruiken ze daar een kleine nuance. De plakband-metafoor is vooral van kracht op meisjes.
“Een kleine nuance: de plakband-metafoor is vooral van kracht op meisjes”
Lees verder onder de advertentie
Zucht.
Behalve dat het schadelijk is voor jongeren, vind ik het ook echt heel erg jammer dat dit anno 2023 nog steeds gebeurt, want Nederland staat juíst bekend om onze goede seksuele voorlichting. Laten we daar met z’n allen voor waken. Er zijn gelukkig een aantal seksuologen die het RIVM oproepen om het christelijke lesprogramma van WISeducatie te herzien. En geven daarbij de terechte boodschap mee:
“Op school wordt ook niet meer geleerd dat de aarde plat is.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag