Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
De lente hangt in de lucht, alles lijkt meer kleur te hebben en mijn haver cappu smaakt heerlijk zoet. Als we het leven in deze tijd van het jaar een Nutri-score zouden moeten geven zou het een dikke vette groene A krijgen. Dat werk. Bij het perfecte leven hoort ook een perfecte baby. Een designerbaby. En één van de eerste tools om je baby ‘mooier’ te maken is het corrigerende helmpje. Ook wel een redressiehelm genoemd. Want een scheef babyhoofdje… dat willen we niet.
Lees verder onder de advertentie
Wiegendood
De oorsprong van de toenemende platte hoofdjes ligt in het feit dat ouders vandaag de dag het advies krijgen hun kind op de rug te leggen om wiegendood te voorkomen. Al is er ook een tegengeluid gaande, want artsen zeggen dat het juist goed is om je kind, als je erbij bent (!) even op zijn of haar buik te leggen. Om dus zo deze scheve-hoofden-trend wat tegen te gaan. Wil ik wel even meteen voor die kersverse ouders opkomen, want ik vond het ook doodeng ( what’s in the name) om mijn kleine oezewoesje op haar buik te leggen. Dus makkelijker gezegd dan gedaan.
Goed, uit de toenemende vraag naar helmpjes blijkt dat baby’s vandaag de dag dus te vaak in voorkeurshouding liggen en er steeds meer lichte schedelafwijking worden gemeten. Erg? Dat niet, zeggen artsen. Mooi? Tja, dat is aan jou als ouder. God, het dilemma.
Corrigerende helpje
Het corrigeerde helmpje is a true state of the art, want het wordt op maat gemaakt en helemaal aangepast aan het hoofdje van jouw baby. Daarbij komen ze in allerlei vrolijke (zomerse) kleuren. In Nederland worden er zo’n 3000 baby’s per jaar met zo’n mooi-maak-deksel ‘geholpen’. Maar omdat artsen nu zeggen dat het puur esthetisch is, wordt het helmpje waarschijnlijk uit de basisvergoeding gehaald. En mind you, dat ding kost duizend euro! Ik kan me zo voorstellen dat we over een jaar of twintig aan de hoofden van de medemens kunnen zien of zijn of haar ouder een beetje goed in de slappe was zaten of juist dachten ik ga niet sleutelen aan mijn baby. Lekker au naturel.
“Over twintig jaar kunnen we aan de hoofden van onze medemens zien of zijn of haar ouder een beetje goed in de slappe was zaten”
Lees verder onder de advertentie
Esthetische dans
Ik dacht deze esthetische dans te zijn ontsprongen. Maar niets lijkt minder waar. Want mijn kinderen, met hun volgroeide ronde hoofdjes, zijn nu geobsedeerd door iets totaal anders: skin care. Herkenbaar? Die duizend euro die ik dacht bespaard te hebben, vindt nu zijn weg naar de nieuwste en zeer onnodige crèmes, serums en maskers. Een nieuw seizoen van zorg en streven naar perfectie is aangebroken… *zucht
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag