Patricia is overtuigd vegetariër: ‘Ik dacht aan een moedervarken dat haar biggen zoogt, vast in een ijzeren stang’

04.10.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik ben een overtuigd vegetariër. En eerlijk? Helaas nog niet zo heel lang. Maar ja, ook ik was ooit helemaal in de ban van dat ‘doodnormale’ stukje vlees. Interessante woordspeling in deze context, trouwens. Vroeger serveerde mijn moeder ons vijf dagen per week trouw een AVG’tje: aardappelen, vlees en groente. Toen ik besloot vegetariër te worden, moest er dus echt even een kookpatroon doorbroken worden. En geloof me, dat is voor iemand die niet van koken houdt, best een uitdaging. Nieuwe recepten uitproberen? Not really my thing.

Lees ook – Patricia ‘Ik zag onze scheiding niet aankomen’

Nieuwe normaal

Op kantoor was ik vaak degene die de lunch regelde en dan kocht ik geen vlees. In het begin zag ik wat verbaasde blikken, maar al snel was het ons nieuwe normaal. Ook als ik een groter event organiseer, laat ik standaard een vegetarische lunch verzorgen. De eerste keer dat ik dat voorstelde, zag ik mijn collega’s even slikken. ‘Kun je dat wel maken?’ vroegen ze bezorgd. Heel even twijfelde ik – totdat ik dat beeld weer voor me zag van een moedervarken dat haar biggetjes zoogt, terwijl ze zelf in een ijzeren stang ligt. Wekenlang, maandenlang… Een vegetarische kroket leek me een prima oplossing.

“Een vegetarische kroket leek me een prima oplossing”

En weet je wat het grappige is? Niemand had het door. Echt niemand. De lunch bestond uit soep, broodjes hummus met verse groente, brie, en natuurlijk vegetarische kroketten. Pas toen ik vroeg of iedereen het lekker vond en opbiechtte dat de kroketten vegetarisch waren, vielen de kwartjes. 

Gisteren was ik bij een klant, en ook daar was alles vegetarisch! En gevarieerd. Ik zag een mannelijke collega enthousiast vegetarische smeerworst eten. Kijk, het kan dus gewoon. 

Maar ja, toen kwam ik gisteren op kantoor kwam, zag ik dat iemand anders de boodschappen had gedaan. Je raadt het al…

Er is nog een hoop werk te doen.

NB: In Nederland worden er dagelijks 1,7 miljoen dieren geslacht. 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.