Patricia: ‘Steeds hoor ik weer mijn moeder: ‘Ik had nooit van je vader moeten scheiden”

06.09.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Scheiden is lijden,’ zei mijn moeder altijd. En zij kon het weten. Twee keer heeft ze afscheid genomen van een man. De eerste keer was van mijn vader. Na negentien jaar was de koek op. De zwart-witfoto’s, waar ik soms nog mijmerend naar kan kijken, laten voor eeuwig een zeer verliefd stel zien. Rokend. Belinda’s. Die sjiekere sigaretten die de avant-garde rookte. Hun hoofden dicht bij elkaar, ogen vol liefde, alsof Cupido zijn beste werk tentoonstelde.

Maar ze waren ook jong. Achttien. In de tijd van mijn ouders kon samenwonen niet zomaar, dus werd er jong getrouwd. Kinderen kwamen later. Mijn moeder was stewardess en mijn vader reisde vaak met haar mee. En toen kwamen de eighties. Mijn zusje en ik werden pubers en mijn ouders hadden totaal andere interesses. En daar was hij dan: de scheiding. Niet geheel onverwacht, maar toch ook weer wel.

Lees ook – ‘Achteraf gezien was dit niet het moment om stoer te doen tegenover mijn ex’ >

Nieuwe huwelijken, nieuwe scheidingen

Er kwamen nieuwe liefdes en er werd opnieuw getrouwd. Bij beiden. Maar na tien jaar volgde er weer een
scheiding. Bij beiden. Mijn moeder zei jarenlang: ‘Ik had nooit van je vader moeten scheiden.’ Zelfs op haar sterfbed herhaalde ze deze stichtelijke woorden. Waarom? Partner nummer twee bleek toch niet de verbetering die ze had verwacht.

Kapotte langspeelplaat

Na achttien jaar hebben mijn partner en ik nu ook besloten te scheiden. Je kunt je voorstellen hoe de woorden van mijn moeder rondspoken in mijn hoofd. Het is alsof ik vastzit in een kapotte langspeelplaat uit hun tijd. ‘Ik had nooit van je vader moeten scheiden, ik had nooit van je vader moeten scheiden, ik had nooit van je vader moeten scheiden…’ En wat doe je dan?

Ik probeer goed naar mijn buikgevoel te luisteren. Hoewel het vaak wordt overstemd door mijn moeders woorden, voel ik toch dat dit de juiste beslissing is. Nou ja, het ene moment wel, het andere moment weer niet…To be continued.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.