Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn van die momenten waarop ik thuiskom na een lange kantoordag, mezelf op de bank laat vallen, en mijn telefoon mijn uitlaatklep is. Die vijf minuten voor mezelf veranderen dan in minstens 40 minuten scrollen, terwijl ik zéker weet dat het nog maar tien minuten waren. Zo voelt het in ieder geval. En hoewel ik die tijd stiekem mega koester, weet ik ook dat ik ondertussen een verkeerd voorbeeld geef aan mijn kinderen. Want eerlijk? Mijn schuldgevoel over schermtijd is bijna een tweede natuur geworden.
Lees verder onder de advertentie
Vijf minuten, tien minuten
Ik weet dat ik ze soms bewust op hun scherm zet om zelf even op adem te komen. Vijf minuutjes, denk ik dan. Maar vijf minuten worden er tien, tien worden er twintig, en voor ik het weet voel ik me de grootste ploetermoeder ever. Dat schuldgevoel komt pas echt binnen als ik het weer een keer wil aanpakken. Al weken denk ik erover om ‘weer’ schermtijden in te stellen. Maar die apen weten bij mij altijd binnen no time de toegangscode. En daar word ik gestoord van!
Ik probeer het wel. Zo vraag ik iedere doordeweekse avond aan mijn oudste dochter om haar telefoon beneden te laten. Het voelt alsof ik probeer haar uit een soort apatische toestand te halen, af te kicken. En ik begrijp haar, omdat ik zelf maar al te goed weet hoe verslavend het is.
Lees verder onder de advertentie
Beschermen
Wat me misschien nog wel het meest bang maakt, is de desinformatie waar ze mee te maken krijgen. Hoe bescherm ik mijn kinderen daartegen? Hoe leg ik uit dat niet alles wat ze zien de waarheid is, zonder ze te overspoelen met nóg meer waarschuwingen? Ik wil ze een veilige plek bieden in een wereld die in hun broekzak past, maar ik ben lost als het gaat om de spelregels.
Lees verder onder de advertentie
Digital natives
Bij mijn vriendinnen merk ik dat ze net zo worstelen met de schermtijd van zichzelf en hun kinderen. We’re all running in circles. Wij zijn tenslotte de eerste generatie ouders met kinderen die geboren zijn in een digitale wereld. Met een sjiek modern woord ‘digital natives’ genoemd. En wij, ouders, hebben eigenlijk geen clue over ‘hoe om te gaan met schermtijd’. En we kunnen het ook niet weten, dus we moeten accepteren dat we de eerste generatie opvoeders zijn die hiermee moeten dealen. Ik improviseer en hoop dat ik niet compleet mijn kinderen verpest….
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.