Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
We zijn nu zo’n vier maanden officieel vegetariër. Maar God, wat vind ik het soms lastig om geen varkens en koeien te eten. Vooral het omdenken bij het kookritueel vind ik een enorme uitdaging. Ik probeer me een weg te banen in een wereld van sojabonen, humus en parelcouscous. Ook raak ik nog regelmatig in paniek in de supermarkt als ik voor het schap van de vleesvervangers sta. De keuze is enorm hoor van ‘shoarmavlees’ tot aan gegrilde stukjes.
“Ik probeer me een weg te banen in een wereld van sojabonen, humus en parelcouscous”
Gegrilde wat?
Maar wacht eens even gegrilde stukjes? Gegrilde stukjes wat? Kennelijk vroeg ik me het hardop af, want een, wat ik gok mede-vegetariër, ving mijn radeloosheid op en vertelde me dat ze langzaam naar andere benamingen toe willen. Direct had ik nog veel meer vragen dan ik oorspronkelijk had gehad bij de ‘gegrilde stukjes’. Want who the hell zijn ‘ze’? Het vleesvervanger-orakel naast me had daar helaas geen antwoord op. Wel wist ze me te vertellen dat ze (inmiddels had deze groep mensen zich in mijn hoofd tot een geheim genootschap van vleesvervangers gevormd) graag willen dat wij ‘normale vegetarische stervelingen’ vleesvervangers anders gaan associëren. Niet meer met dieren. Dus als nieuwbakken vegetariërs moeten we het dus doen met ondefinieerbare voedsel dat luistert naar de naam ‘gegrilde stukjes’. Help!
Pact met de bio-duivel
Even later liep ik, zeer teleurgesteld in mezelf, naar buiten met dan maar weer een pasta en een zooitje groente die later die avond genoodzaakt samen in een pan verdwenen. Toen ik mijn kinderen vier maanden geleden, misschien net iets te eerlijk, meenam in de misère achter de bio-industrie hebben ze beiden geen vlees meer aangeraakt. Ook als ik ze zeg dat ze prima vlees kunnen eten als ze bij andere kinderen zijn of bijvoorbeeld bij opa en oma, kijken ze me aan of ik een pact met de bio-duivel heb gesloten.
‘Nee mam, we willen geen vlees meer! Je hebt zelf verteld hoe zielig het is voor de dieren.’ Tja, iets met een koekje en eigen deeg. Maar van de week had ik voor het eerst twijfels of ik als moeder wel het juiste had gedaan. We zijn op skivakantie en tussen de middag gaan de skiklasjes in een grote kantine samen lunchen. Dan kun je aangeven of je ‘gewoon’ wilt eten oftewel hamburgers en patat of dat je vegetariër bent.
Verdomde Jonagold
Mijn kids hebben zich uiteraard aangemeld als vegetariërs. Maar als je dan denkt dat je de wereld iets beter wilt maken door geen vlees te eten, word je ook al als kind keihard afgestraft. Want de ‘normaal-etende-kinderen’ kregen als toetje een Mars (!) en wat denk je dat de vega-kids kregen? Een appel. Een verdomde Jonagold appel! (sorry appel je bent heel lekker, maar in vergelijking met Mars? Come on)Je begrijpt dat mijn twee kinderen behoorlijk op de proef werden gesteld. Trots als een pauw was ik toen ze mij eerlijk vertelden dat ze het echt niet leuk vonden, maar toch voor de vegetarische optie zijn gegaan. Die middag zijn we in de supermarkt een pak Mars gaan halen. De XL- versie. Eat your heart out. Puh!Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.