Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Mijn jongste dochter kwam afgelopen week thuis met een sip gezicht. ‘Wat is er, lieverd?’, vroeg ik haar. Volgens de invaljuf (groep 5) praatte Phaedra te kinderachtig en moest ze daar maar eens mee stoppen. Daarna gaf ze de beurt koeltjes weg aan een ander kind. En toen mijn dochter zichzelf probeerde te verdedigen door te zeggen dat ze het niet expres deed, zei de juffrouw ‘dat ze dan maar beter terug kon gaan naar de kleuterklas met zo’n kinderachtig stemmetje…’
Lees verder onder de advertentie
Frustraties botvieren
Holy! Lieve moeders, kunnen jullie je voorstellen dat ik van binnen ontplofte? Wie dacht ze wel niet dat ze was? Afgelopen jaar had Phaedra wekelijks logopedie, maar ze werd ‘ontslagen’ omdat het infantiele er vanzelf wel uit zou slijten. Het is toch afschuwelijk dat zo’n invaljuf haar eigen frustraties botvierde op een onschuldig kind?!
Lees verder onder de advertentie
Door mijn boosheid werd ik direct teruggeworpen naar mijn eigen jeugdtrauma’s….
Het eerste incident voltrok zich in groep drie. Ik was een grote kleuter die in de schoolbanken mocht plaatsnemen. Voor de klas stond mevrouw Hogenbosch, een lijzige dame op leeftijd met een paars permanentje en een beigekleurige panty: ze kwam zo uit een boek van Roald Dahl gewandeld.
Lees verder onder de advertentie
Op de eerste dag vertelde mevrouw Hogenbosch dat je ‘een’ met twee ‘ee’s’ schreef en niet met een ‘u’. Waarop ik in mijn kleuterige enthousiasme riep: ‘Maar dat weet ik al!’ De uitbrander die ik toen als vijfjarig meisje kreeg was zo overweldigend dat ik jarenlang mijn vinger niet meer durfde op te steken.
“De uitbrander die ik als vijfjarig meisje kreeg was zo overweldigend dat ik jarenlang mijn vinger niet meer durfde op te steken.”
Dan mijn tweede herinnering… In groep vijf had ik als bijschoolse activiteit schaken. In mijn tijd was ADHD net in opkomst, dus ik was nog een ‘gewoon gezellig druk’ kind. Waarop de meester die schaken gaf zei dat hij echt geen zin had om mij volgend jaar fulltime in zijn klas te krijgen. BAM. Meester Piek, leest u even mee?
En last but not least: mevrouw Hogebol, mijn lerares Frans op de middelbare school. Mevrouw Hogebol was een looker, dat bleek wel door alle rode wangen die andere leraren in haar buurt kregen. Maar mevrouw Hogenbol vrat ook uit haar neus en was te lui om te werken. Proefwerken kregen we pas weken later terug. Op een willekeurige dag kregen we een schriftelijke overhoring en deze waren altijd semi-onverwachts. Ik had dus ook semi-goed geleerd.
Lees verder onder de advertentie
Drie weken later(!) kregen we ons cijfer terug: ik had een schamel zesje te pakken. En toen mevrouw Hogenbol mijn cijfer overhandigde, zei ze: ‘Jij komt toch uit Zandvoort? En je heet Patricia. Tja, misschien moet je maar naar de MAVO gaan. Past beter bij je.’ Hè? Vanwege een zes en mijn naam? Wat had mijn geografische afkomst er in godsnaam mee te maken? Hoppa. Weer een trauma erbij.
De leraren in kwestie
Toegegeven: van deze gebeurtenissen heb ik nog lang last gehad. Ze maakten me onzeker en pas veel later snapte ik dat het niets met mij, maar alles met de leraren in kwestie te maken had. Als kind kun je dat alleen nog niet relativeren. Daarom heb ik vanmiddag een gesprek de invaljuf. Om mijn dochter voor zo’n vergelijkbaar trauma te behoeden.
Lees verder onder de advertentie
To be continued.
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!