Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Mijn jongste dochter kwam afgelopen week thuis met een sip gezicht. ‘Wat is er, lieverd?’, vroeg ik haar. Volgens de invaljuf (groep 5) praatte Phaedra te kinderachtig en moest ze daar maar eens mee stoppen. Daarna gaf ze de beurt koeltjes weg aan een ander kind. En toen mijn dochter zichzelf probeerde te verdedigen door te zeggen dat ze het niet expres deed, zei de juffrouw ‘dat ze dan maar beter terug kon gaan naar de kleuterklas met zo’n kinderachtig stemmetje…’
Lees verder onder de advertentie
Frustraties botvieren
Holy! Lieve moeders, kunnen jullie je voorstellen dat ik van binnen ontplofte? Wie dacht ze wel niet dat ze was? Afgelopen jaar had Phaedra wekelijks logopedie, maar ze werd ‘ontslagen’ omdat het infantiele er vanzelf wel uit zou slijten. Het is toch afschuwelijk dat zo’n invaljuf haar eigen frustraties botvierde op een onschuldig kind?!
Lees verder onder de advertentie
Door mijn boosheid werd ik direct teruggeworpen naar mijn eigen jeugdtrauma’s….
Het eerste incident voltrok zich in groep drie. Ik was een grote kleuter die in de schoolbanken mocht plaatsnemen. Voor de klas stond mevrouw Hogenbosch, een lijzige dame op leeftijd met een paars permanentje en een beigekleurige panty: ze kwam zo uit een boek van Roald Dahl gewandeld.
Lees verder onder de advertentie
Op de eerste dag vertelde mevrouw Hogenbosch dat je ‘een’ met twee ‘ee’s’ schreef en niet met een ‘u’. Waarop ik in mijn kleuterige enthousiasme riep: ‘Maar dat weet ik al!’ De uitbrander die ik toen als vijfjarig meisje kreeg was zo overweldigend dat ik jarenlang mijn vinger niet meer durfde op te steken.
“De uitbrander die ik als vijfjarig meisje kreeg was zo overweldigend dat ik jarenlang mijn vinger niet meer durfde op te steken.”
Dan mijn tweede herinnering… In groep vijf had ik als bijschoolse activiteit schaken. In mijn tijd was ADHD net in opkomst, dus ik was nog een ‘gewoon gezellig druk’ kind. Waarop de meester die schaken gaf zei dat hij echt geen zin had om mij volgend jaar fulltime in zijn klas te krijgen. BAM. Meester Piek, leest u even mee?
En last but not least: mevrouw Hogebol, mijn lerares Frans op de middelbare school. Mevrouw Hogebol was een looker, dat bleek wel door alle rode wangen die andere leraren in haar buurt kregen. Maar mevrouw Hogenbol vrat ook uit haar neus en was te lui om te werken. Proefwerken kregen we pas weken later terug. Op een willekeurige dag kregen we een schriftelijke overhoring en deze waren altijd semi-onverwachts. Ik had dus ook semi-goed geleerd.
Lees verder onder de advertentie
Drie weken later(!) kregen we ons cijfer terug: ik had een schamel zesje te pakken. En toen mevrouw Hogenbol mijn cijfer overhandigde, zei ze: ‘Jij komt toch uit Zandvoort? En je heet Patricia. Tja, misschien moet je maar naar de MAVO gaan. Past beter bij je.’ Hè? Vanwege een zes en mijn naam? Wat had mijn geografische afkomst er in godsnaam mee te maken? Hoppa. Weer een trauma erbij.
De leraren in kwestie
Toegegeven: van deze gebeurtenissen heb ik nog lang last gehad. Ze maakten me onzeker en pas veel later snapte ik dat het niets met mij, maar alles met de leraren in kwestie te maken had. Als kind kun je dat alleen nog niet relativeren. Daarom heb ik vanmiddag een gesprek de invaljuf. Om mijn dochter voor zo’n vergelijkbaar trauma te behoeden.
Lees verder onder de advertentie
To be continued.
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Veel ouders vragen zich af: hoe hecht zullen mijn kinderen zijn als er een groot leeftijdsverschil tussen hen zit? Wordt de oudste een soort tweede ouder, of juist een afwezige puber? Goed nieuws: onderzoek laat zien dat een groot leeftijdsverschil vaak juist een extra bijzondere band creëert.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.