Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Heb je wel eens gehoord van financefluencers? Dat zijn influencers die zich richten op geldzaken, ook wel personal finance genoemd. En deze financefluencers, laten zich op hun beurt weer inspireren door de zogenaamde FIRE movement, een lifestylebeweging met als doel financiële vrijheid én vroegtijdig pensioen. Hey, it’s all about a money mindset!
Lees verder onder de advertentie
In de taboesfeer
Op hun Instagram en TikTok-accounts vind je geen gelikte selfies of jaloersmakende vakantiefoto’s met infinity pools. Nee, daar vind je spaartussenstanden en budgettips. Ik geloof niet dat het financieel exhibitionisme is, maar dat ze eerder van geld een onderwerp maken waar je over moét praten. Want het zit nog altijd in de taboesfeer. En het is natuurlijk niet zo gek dat er steeds meer financefluencers bijkomen. Ik bedoel: veel twintigers en dertigers hebben een studieschuld, kunnen met geen mogelijkheid een huis kopen en bovendien hangt er ook nog een crisis boven ons hoofd.
Ik hoorde trouwens laatst wel voor het eerst de term ‘jubelton’. Dat betekent zoiets dat je ouders je op weg kunnen helpen bij je eerste huis met een belastingvrije schenking. Dat is mooi. Moet je wel rijke ouders hebben.
“Doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze ook minder pensioen op, en dat terwijl ze juist langer leven! Hm.”
Lees verder onder de advertentie
Goed, al met al ben ik wel blij met de komst van dit soort influencers. Het is namelijk nog steeds zo dat 1 op de 6 vrouwen in Nederland niet genoeg geld verdient om economisch zelfstandig te zijn. Het inkomen van een vrouw is minder dan 70 procent van het netto minimumloon. En doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze ook minder pensioen op, en dat terwijl ze juist langer leven! Hm.
Goede zaak
Het aantal influencers dat zich bezighoudt met geldzaken is lang niet zo groot als het aantal food- of beautyinfluencers, maar de laatste jaren komen er dus wel steeds meer bij. Wat mij betreft is dat een goede zaak. Maar we weten ook: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En geld lenen kost geld.
Daar kan geen enkele financefluencer tegenop…
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.