Patricia: ‘Eigenlijk is het toch knettergek dat we speelgoedpistolen voor onze kinderen kopen?’

20.09.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

De wereld staat in brand en eigenlijk begrijp ik het wel. 

Deze conclusie kwam tot mij toen ik op zoek was naar een verjaardagskadootje voor een 6-jarig jongetje. Alhoewel ik tegenwoordig de meeste kado’s online koop, kom ik af en toe nog in de fysieke speelgoedwinkel. En altijd als ik daar ben, voel ik het sentiment van vroeger. Vlak voor mijn verjaardag of voor Sinterklaas mocht ik met mijn moeder rondkijken in de speelgoedwinkel. 

Lees ook – ‘Wacht, is dit een uit de hand gelopen midlifecrisis?’ >

Barbies, overal Barbies

De kinderlijke blijdschap die ik ervoer als we de drempel overliepen, was ongekend. De schappen verantwoord speelgoed waren per definitie een blinde vlek. MIjn doel was immers altijd hetzelfde en cristal clear. De roze gekleurde muur achterin de winkel voelde alsof Kerst, mijn verjaardag en Sinterklaas op één dag vielen. 

Barbies. Heel veel barbies. Barbie op het paard, Barbie in het zwembad, Barbie met zusje Skipper, Barbie op rolschaatsen, Barbie in een tennisoutfit en ga zo maar door. En daar, midden in al dat moois, stond het Barbiehuis. Mét glijbaan, van de slaapkamer naar de begane grond. De hemel op aarde. De sectie gericht op jongens? Daar bleef ik ver vandaan. Auto’s boeiden me niet. 

Slagveld

Maar toen ik onlangs een cadeautje moest kopen, waagde ik de overstap van de roze sectie naar de blauwe. Wat ik daar aantrof, vond ik eerlijk gezegd schokkend. En nee, ik overdrijf niet. De “jongensafdeling”—ik zet het tussen haakjes, want ik ben faliekant tegen deze absurde genderindeling—bleek een waar slagveld. Het ene wapen na het andere, wel veertig verschillende schietapparaten! Van geweren tot pistolen. Ik stond perplex.

Vind je het gek dat het patriarchaat nog altijd aanwezig is? En vind je het gek dat alle wereldoorlogen worden gevoerd door mannen? Nee, natuurlijk niet! Dit wordt ze met de paplepel in gegoten. Als je er heel even wat langer bij stilstaat, dan zijn we echt knettergek. 

NERF-apparaat

Kijk, ik moet eerlijk zijn: ik heb zelf geen jongens. Als ik dat wel had, zou ik vast een keer een NERF-apparaat voor Sinterklaas hebben gekocht. Dus ik snap de blinde vlek wel. Maar moeten we hier niet iets aan doen? Langzaam beginnen dit te veranderen, misschien zelfs met beleid? Je mag immers geen levensechte wapens meenemen op vakantie, waarom geven we ze dan als kinderspeelgoed?

Schiet mij maar lek….

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.