‘Ik hoopte dat het taboe op menstrueren eraf was dankzij mijn opvoeding, maar niet dus’

Patricia van Liemt
Patricia van Liemt
Patricia van Liemt
Leestijd: 3 minuten

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Lees verder onder de advertentie

Vanaf dat ze konden kruipen, heb ik mijn twee dochters verteld over de anatomie van het vrouwelijk lichaam. Zo hadden wij het thuis over de vagina en niet over de voorbibs (de rillingen over mijn lijf alleen al als ik dit woord type). En al vroeg vertelde ik ze over wat het betekent om ‘ongesteld te zijn’. In kindertaal uiteraard. Ik vertelde ze dat een vrouw elke maand een nieuw bedje voor een baby maakt in haar buik en als deze niet gebruikt wordt, je buik de maand erop een nieuwe maakt. Dat soort gesprekken.

Lees verder onder de advertentie

Open en eerlijk

En naar mate ze ouder werden veranderde die taal mee. Aan de ontbijttafel vertelde ik en plein public dat ik pijn had in mijn buik, omdat ik ongesteld was geworden. Ja, ook waar hun vader bij was. Juist om het zo normaal mogelijk te maken.

Lees verder onder de advertentie

Maar het heeft allemaal niet mogen baten…

Nog steeds taboe

Ik heb namelijk het vermoeden dat mijn oudste dochter binnenkort ongesteld gaat worden en dus kaartte ik het super casual aan. Nou ik kreeg toch een blik. En we waren met z’n tweeën notabene. ‘Ma-am doe niet zo awkward!’, was haar repliek.

“Het onbekende is altijd net iets spannender en kán daardoor eerder in de taboesfeer vallen.”

Lees verder onder de advertentie

Ik was in shock. Misschien heel naïef, maar ik had gehoopt dat met mijn opvoeding het taboe er iets van af te hebben gehaald. Maar niet dus.

Het raadsel van het jongenslichaam

Hoe komt dat? Ik geef voor het gemak de rest van de wereld gewoon even de schuld. Ja en ook de hormonen van mijn 13-jarige. Ik ging nadenken over hoe het vroeger bij mij was. En heeft het dan ook met gender te maken? Want andersom wist ik als kind ook niets van het jongenslichaam. Ik hoorde wel de verhalen over de schooldokter dat jongens op hun vuist moesten blazen en dat er dan iets met hun ballen gebeurde, maar of het een mythe was of iets wetenschappelijk, dat weet ik tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds niet.

Lees verder onder de advertentie

Mijn conclusie is dat we nog steeds te weinig weten van elkaars lichaam. En het onbekende is altijd net iets spannender en kán daardoor eerder in de taboesfeer vallen.

Lees ook – Alles wat je moet weten over de eerste menstruatie van je kind >

451 keer ongesteld

Kijk, ik schaar me echt niet onder de dansende vrouwen die zichzelf met hun eigen menstruatiebloed insmeren, maar ik had gehoopt dat het taboe op menstrueren er wel iets van af was vandaag de dag. Want het is de normaalste zaak van de wereld en het is niet vies en elke vrouw wordt gemiddeld 451 keer in haar leven ongesteld. I mean…

Lees verder onder de advertentie

En als we toch bezig zijn, stel ik ook voor om de belasting van alle menstruatieproducten af te halen en ervoor te zorgen dat het gratis is voor alle mensen die onder de armoede grens leven in ons land.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken