Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
‘A lady in the street, but a freak in the bed’.
Een zin die in de popmuziek vaak bezongen wordt. Ik doe een kleine greep:
Usher’s ‘Yeah’, ‘Sweet Dreams’ van Beyonce, Adina Howard’s ‘A Freak Like Me’ en Elvis Presley ging destijds ook al goed op de objectivering van vrouwen in zijn ‘A Little Less Conversation’: “A little less conversation, a little more action please, all this aggravation ain’t satisfactioning me, a little more bite and a little less bark, a little less fight and a little more spark, close your mouth and open up your heart, and maybe satisfy me, satisfy me baby, aha, aha, aha, aha, a lady in the street but a freak in the bed”.
Ok, Elvis shush.
Goed, tot mijn grote verbazing hoorde ik de vrouwen in de realityserie Love is Blind heel trots zeggen dat ze een beurse vagina hadden. Dit naar aanleiding dat ze voor de eerste keer seks hadden gehad met hun nieuwe geliefden. Het waren niet een paar vrouwen, maar allemaal (!) Ze waren gewoon aan het opscheppen, ouderwetse stoerdoenerij. Wat de kijker deed suggereren dat de seks hard en grof moet zijn geweest. I mean, hoe krijg je anders een gekneusde vulva?
Ik ging op zoek naar antwoorden. Waarom zouden vrouwen anno 2023 hier over pochen? Mijn conclusie is dat we dit kennelijk vanuit de maatschappij ‘aangeleerd’ krijgen. Dat de norm voor goede seks, grove seks is. Seks vanuit een bepaald normatief bezien. En dat muziek een groot onderdeel van deze beeldvorming is. Alleen zijn het vooral de vrouwen die geobjectiveerd worden.
Ik ben bang dat dit complexe probleem diepgeworteld zit in culturele, sociale en historische factoren. En dat is niet oké, want uit onderzoek blijkt deze objectivering vaak leidt tot een lage eigenwaarde en zelfbeeld van vrouwen, wat weer kan leiden tot allerlei andere problemen, zoals depressie, eetstoornissen en seksuele disfuncties. En dat laatste is dus hartstikke actueel.
Lees ook – Een hoog libido en een groot gezin: ‘We zijn al vaker bijna betrapt’ >
Wat bij mij de vraag deed rijzen; hoe ver staan wij vrouwen af van onze seksuele autonomie? Hoe ver sta ik af van mijn eigen seksuele autonomie? Uit onderzoek komt ook steeds vaker naar voren dat er een heuse pleasure gap bestaat. Dit is een term die wordt gebruikt om het verschil in seksueel genot tussen mannen en vrouwen aan te duiden. Het verwijst vooral naar het feit dat vrouwen over het algemeen minder seksueel genot ervaren dan mannen tijdens seksuele activiteiten, zoals geslachtsgemeenschap. Omdat de norm nog altijd heteroseksuele penetratieve seks is.
“Hoe ver staan wij vrouwen af van onze seksuele autonomie?”
Ook de termen die we gebruiken zijn daar getuige van. ‘Voorspel’ is iets dat vaak bestaat uit wat hand- en spandiensten, om de vrouw op te warmen. Daarna staat alles in dienst van de ‘hoofdact’, die draait om penetratie en dus om de man. Ik weet heus dat er nuances zijn, maar dit is hoe het grosso modo bij veel koppels vergaat.
Terugkomend op ‘A lady in the street, but a freak in the bed’, deze zin heeft vaak een negatieve connotatie. Freaks zijn mensen die een beetje vreemd zijn. Outsiders. De beroemde zin draagt dus vooral bij aan genderstereotypering en doet af aan de vrouwelijke autonomie in bed.
Hmm. Ik denk dat ik mijn grote feministische vriendin Beyoncé toch even moet gaan bellen…
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.