Patricia: ‘Waarom worden vrouwen altijd maar neergezet als immer bange hulpeloze wezens?’

21.06.2024 10:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Vrouwen voelen zich het meest onveilig op stations’, luidt een nieuwskop op het ANP. Het doet me denken aan een slechte film uit de jaren ’50, waarin vrouwen altijd de hulpeloze slachtoffers zijn. De kop is een samenvatting van een enquête gehouden onder vrouwen. Dus in wezen klopt het, maar waarom houden we dit soort enquêtes alleen onder vrouwen? Nu lijkt het net alsof alle vrouwen met bibberende knieën op de perrons staan te wachten, de immer bange hulpeloze wezens die gered moeten worden.

Verouderd beeld

Deze enquête versterkt niet alleen een verouderd beeld van vrouwen, maar negeert ook de echte problematiek, namelijk die van veiligheid in het openbaar vervoer. Want geloof me, mannen staan ook niet relaxt op een donker stationnetje waar een paar herrieschoppers de dienst uitmaken. Dus waar blijven de verhalen over maatregelen en oplossingen voor onveilige stations? We moeten de nadruk juist leggen op het verbeteren van de veiligheid, in plaats van telkens dezelfde versleten rol van de kwetsbare vrouw te herhalen. Bah.

Seksisme

En dan heb ik het nog niet eens over het seksisme in reclame. Oi oi oi. Kennelijk drinken wij alleen maar thee, eten we yoghurt en zijn we onze benen aan het scheren. Want we moeten deze seksistische stereotypen niet onderschatten!  Dit soort uitbeeldingen, die die van achterhaalde en stereotype visies op genderrollen, dragen bij aan oneerlijke uitkomsten voor vrouwen én mannen. Weet je aan welke reclame is me het meeste aan stoor? Aan die van Hornbach. Je weet wel, die bouwmarkt. Het lijkt wel of ze een confettibom masculiniteit over je heen gooien! Van die bezwete mannen die heel hard in de tuin een heg aan het snoeien zijn. Bij ons thuis wordt er door het mannelijke geslacht echt geen heg gesnoeid. Dat doe ik! Inclusief beschermingsbril.

“Bij ons thuis wordt er door het mannelijke geslacht echt geen heg gesnoeid. Dat doe ik!”

Te lang

Het World Economic Forum berekende hoelang het nog duurt voordat de kloof tussen man en vrouw in Nederland gedicht is. Hou je vast, en als je in huilen uitbarst, dan snap ik dat, want het gaat nog 134  jaar (!) duren als we zo doorgaan. En dat duurt me echt te lang, dus laten we in ieder geval beginnen met het doen van meer diverse en inclusieve enquêtes…

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.