Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Soms moet ik echt een beetje lachen om hoe sommige mensen de wereld bezien. Zo las ik laatst het volgende stuk in een kennismagazine, over spermacellen: ‘Een zware verantwoordelijkheid rust op het iele lichaam van de zaadcel. Hij beweegt door een vreemde wereld waar gevaren overal op de loer liggen – en de toekomst van de mensheid hangt af van het verloop van de missie. Door het zure milieu van de vagina, het kleverige slijm van de baarmoederhals en de nauwe doorgang van de eileider baant de spermacel zich een weg naar het eitje’. Ik vreet mijn schoen op als dit stuk niet door iemand met het biologische mannelijk geslacht geschreven is.
Lees verder onder de advertentie
Het patriarchaat
Maar deze manier van framen, wat zoiets betekent als vanuit een bepaald perspectief dingen zien, heeft als context het patriarchaat. Ik weet het, echt een klotewoord om uit te spreken. Ik heb er ook op moeten oefenen. Het is een heel belangrijk woord, wat voor velen misschien voelt als een term uit de geschiedenisboeken, maar het is juist iets dat vandaag de nog steeds speelt. Het patriarchaat is een maatschappijvorm waarin mannen een dominante rol hebben. Mijn Amerikaanse collega’s omschrijven het met iets meer humor: ‘You feel the icy dick of the patriarchy constantly in your neck’.
Goed, hoe hard we ook (willen!) denken dat het niet meer het geval is, ik zie het overal. Zo sliep ik laatst een nachtje in een Bilderberg hotel waar ik normaliter graag verblijf. Alleen bij binnenkomst werd ik er meteen aan herinnerd dat we nogal altijd, zonder enige gêne, in het patriarchaat leven.
“We kunnen de geschiedenis wel zo framen waarin we meer op zoek gaan naar gelijkheid en diversiteit”
Lees verder onder de advertentie
Vier levensgrote zwart-witfoto’s van mannen staarden ons aan. Het waren de zogenaamde founding fathers van de keten. Tja, dan ben ik echt teleurgesteld dat mijn twee dochters weer vier witte mannen als voorbeeld voor hun kiezen krijgen. En nee, ik ben niet voor het cancelen van de geschiedenis, maar we kunnen het wel zo framen waarin we meer op zoek gaan naar gelijkheid en diversiteit.
Nog decennialang bezig
Er zijn bijvoorbeeld tal van wetenschappelijke uitvindingen gedaan door vrouwen, waarin een man er uiteindelijk met de credits vandoor ging om het simpele feit dat vrouwen dat etiket niet mochten dragen. Het patriarchaat is ook een verdienmodel waaruit witte mannen nog altijd het meeste voordeel halen. Het is natuurlijk doodeng om dat te onderschrijven en dus zullen we nog decennialang bezig zijn om deze maatschappijvorm verder bloot te leggen en te veranderen. Bij mij thuis gaat het gelukkig aardig de goede kant op. Onze hond is in de rui en mijn man heeft een nieuwe handstofzuiger besteld en zegt zojuist: ‘Ik kan niet wachten tot hij er is’. Op een dag komt het dus allemaal wel goed…
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?