‘Zes weken na haar helse bevalling, kon er wel weer seks plaatsvinden. Vond hij’

Patricia van Liemt
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Lees verder onder de advertentie

Een vriendin van mij biechtte zeven jaar na haar bevalling op, dat ze zes weken na de bevalling op de eerste hulp was beland. Ik weet dat uiteraard nog, alleen was haar verhaal destijds anders. Een onschuldige beweging had de boel daar beneden doen scheuren. Maar na vier glazen wijn, en dus zeven jaar later, kwam het hoge woord eruit. Manlief vond dat hij recht had op seks. Want dat hadden de artsen gezegd?! Zes weken na haar helse bevalling, waarbij scheuren en scharen bij hadden komen kijken, kon er wel weer seks plaatsvinden. De arts was een man en links en rechts was er een mannelijke knipoog heen en weer gegaan. Ok, dit laatste verzin ik er bij, maar ik kan me zo voorstellen hoe dat ging.

Lees verder onder de advertentie

Seksueel beschikbaar

De man van mijn vriendin is geen bruut, maar wel een product van het patriarchaat en had dus na zes weken zijn rechterhand ( ook dit neem ik aan) druk op mijn vriendin uitgevoerd om haar weer te mogen penetreren. Waarbij zij schoorvoetend had ingestemd. Ze was er niet klaar voor en heeft zich volledig verkrampt laten penetreren.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – ‘God, wat schaamde ik me’ >

Het gekke is, ook al zou mijn man dat nooit bij mij doen, ik snapte wel volledig haar gevoel. De druk die je voelt om seksueel beschikbaar te zijn. Om zelfs na je bevalling te denken: voor hem is het ook zwaar, zo’n kind. En laten we wel wezen, dat is toch van de zotte? Wacht, ik frame dit even anders. Dat is toch IDIOOT!

“Ze was er nog niet klaar voor en heeft zich volledig verkrampt laten penetreren”

Sociale en maatschappelijke verwachtingen

Er ligt dus nog steeds een grote druk op de sociale en maatschappelijke verwachtingen die diep verankerd in de genders liggen. Het geeft ook het gebrek aan communicatie over seks aan in relaties.
Toen ik dertien jaar geleden beviel van mijn eerste dochter was ‘het geboorteplan’ net in opkomst.

Lees verder onder de advertentie

Sterker nog, er werd nog een beetje lacherig over gedaan. Het was in de begintijden van het huid-op huid-contact en licht gegeneerd trokken de eerste mannen hun trui uit om hun pasgeboren kroost op hun blote bast te leggen. Deze mannen wil ik toch graag even in het zonnetje zetten.

K.u.t.

Goed, mijn advies is om het geboorteplan niet alleen om de bevalling te laten gaan, maar óók over de periode daarna. Juist daarna, zodat we eventuele druk en verwachtingen wegnemen. De emancipatie is nu voor sommige moeders rondom k.u.t. Dat moet anders.

Lees verder onder de advertentie

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken