Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Een vriendin van mij biechtte zeven jaar na haar bevalling op, dat ze zes weken na de bevalling op de eerste hulp was beland. Ik weet dat uiteraard nog, alleen was haar verhaal destijds anders. Een onschuldige beweging had de boel daar beneden doen scheuren. Maar na vier glazen wijn, en dus zeven jaar later, kwam het hoge woord eruit. Manlief vond dat hij recht had op seks. Want dat hadden de artsen gezegd?! Zes weken na haar helse bevalling, waarbij scheuren en scharen bij hadden komen kijken, kon er wel weer seks plaatsvinden. De arts was een man en links en rechts was er een mannelijke knipoog heen en weer gegaan. Ok, dit laatste verzin ik er bij, maar ik kan me zo voorstellen hoe dat ging.
Lees verder onder de advertentie
Seksueel beschikbaar
De man van mijn vriendin is geen bruut, maar wel een product van het patriarchaat en had dus na zes weken zijn rechterhand ( ook dit neem ik aan) druk op mijn vriendin uitgevoerd om haar weer te mogen penetreren. Waarbij zij schoorvoetend had ingestemd. Ze was er niet klaar voor en heeft zich volledig verkrampt laten penetreren.
Het gekke is, ook al zou mijn man dat nooit bij mij doen, ik snapte wel volledig haar gevoel. De druk die je voelt om seksueel beschikbaar te zijn. Om zelfs na je bevalling te denken: voor hem is het ook zwaar, zo’n kind. En laten we wel wezen, dat is toch van de zotte? Wacht, ik frame dit even anders. Dat is toch IDIOOT!
“Ze was er nog niet klaar voor en heeft zich volledig verkrampt laten penetreren”
Sociale en maatschappelijke verwachtingen
Er ligt dus nog steeds een grote druk op de sociale en maatschappelijke verwachtingen die diep verankerd in de genders liggen. Het geeft ook het gebrek aan communicatie over seks aan in relaties. Toen ik dertien jaar geleden beviel van mijn eerste dochter was ‘het geboorteplan’ net in opkomst.
Lees verder onder de advertentie
Sterker nog, er werd nog een beetje lacherig over gedaan. Het was in de begintijden van het huid-op huid-contact en licht gegeneerd trokken de eerste mannen hun trui uit om hun pasgeboren kroost op hun blote bast te leggen. Deze mannen wil ik toch graag even in het zonnetje zetten.
K.u.t.
Goed, mijn advies is om het geboorteplan niet alleen om de bevalling te laten gaan, maar óók over de periode daarna. Juist daarna, zodat we eventuele druk en verwachtingen wegnemen. De emancipatie is nu voor sommige moeders rondom k.u.t. Dat moet anders.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag