Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
‘Patricia, neem een chill pill. Echt, het zit harstikke goed met dat feminisme. Je maakt je veel te druk om niets. Nederland is hartstikke inclusief. Sterker nog: je kunt tegenwoordig uit 73 verschillende genders kiezen!’
Hoe vaak ik dit wel niet te horen krijg. Ja, the struggle als feminist is very real vandaag de dag. En het laatste dat ik wil, is gelijk krijgen, maar toch kreeg ik het van de week wel toen de krantenkoppen schreeuwde dat er voor de allereerste keer een minister met zwangerschapsverlof ging. OOIT!
“Er is een cultuurverandering nodig om vrouwen als toegewijde moeders én capabele leiders te zien”
Lees verder onder de advertentie
Middeleeuwse krantenkop
In de eerste instantie denk je: ‘Super, zie je wel, we zijn lekker bezig’. Maar als je er net even iets langer bij stilstaat, dan is het een absurde middeleeuwse krantenkop. Ik schrok er echt van. Het feit dat een Nederlandse minister nog nooit met zwangerschapsverlof is gegaan, zegt alles over gendergelijkheid en de perceptie van vrouwen in leidinggevende posities.
Lees verder onder de advertentie
En laten we eerlijk zijn, dit is slechts het topje van de ijsberg. Een grotere cultuurverandering is nodig om deze diepgewortelde overtuigingen aan te pakken. Om het simpele feit om ons vrouwen te zien als zowel toegewijde moeders als capabele leiders.
‘Maar wacht eens even Patricia, dit heeft ook met leeftijd te maken. Vaak hebben ministers eerst een andere functie gehad alvorens ze in de politiek belanden’.
Dan is mijn repliek ‘Bullshit’. Weet je hoeveel ministers vader zijn geworden tijdens hun politieke carrière? Zat! Dus dat argument veeg ik direct van tafel als je het niet erg vindt.
Het schrijnende is dat er wel degelijk eerder ministers zijn geweest die zwanger waren tijdens hun ministerschap, alleen hebben zij zich destijds ziek moeten melden. Ja, je leest het goed. Ziek!
Tussen 2004 en 2006 gingen Karien van Gennip (CDA) en Melanie Schultz van Haegen (VVD) beiden twee keer met zwangerschapsverlof. Nou ja, ze hebben zich dus ziek gemeld, omdat er in het handboek voor bewindspersonen geen regeling voor zwangere ministers stond.
Lees verder onder de advertentie
Ok, mooi dat het er nu wel is, maar we moeten dus wel degelijk bij de les blijven, want we zijn er echt nog lang niet.
In de tussentijd wens ik Liesje Schreinemacher (demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een ontzettend fijn zwangerschapsverlof toe en ik zal de redactie vragen haar een stapel Kek Mama’s op te sturen!
Welcome to the club.
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ’m voor op Wild FM.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.