Patrick (52) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lees verder onder de advertentie
Ooit zag ik in een documentaire over peutergedrag een wetenschapper die zei: ‘Niet boos worden op je kind dat jokt. Dat is namelijk juist een teken van intelligentie, dat het weet dat er consequentie zitten aan gedrag of het niet verhullen van het jatten van een koekje.’ Dus als ik stapels snoeppapiertjes of ijsstokjes achter de bank vind vraag ik vriendelijk hoe die daar gekomen zijn en toen ik mijn 3-jarige vroeg waar alle laaghangende chocoladekransjes in de kerstboom opeens gebleven waren en hij heel onschuldig keek met een gezicht dat werkelijk compleet onder de cacao zat, werd ik niet boos, maar moest ik mijn lach inhouden. Want ja, lachen als je kind liegt voelde opvoedkundig nou ook weer niet helemaal oké.
Maar goed, we zijn een paar jaar verder inmiddels en dat jokken is soms glashard liegen geworden. Ik vind dat toch wel echt lastig om mee om te gaan en ik probeer manieren te bedenken om ze te betrappen, op heterdaad. Ik dacht van de week, toen ze nog op school zaten en ik voor een redactieklus voor een nieuw tv- programma weg moest, ik zet kaneelbroodjes voor hen neer. Voor als ze uit school komen, lekkere warme broodjes. De bakker haalde ze net uit de oven. Op zulke momenten heb ik vaak ‘last’ van een liefdesaanval. Ken je dat? Dat je je opeens die blij verrukte gezichtjes van je kinderen voor je ziet als ze erachter komen dat je iets lekkers voor ze hebt meegenomen? Maar hoe groot kan het bord voor mijn kop zijn? Bij ons is de praktijk altijd anders dan in mijn voorstelling, maar volgende keer doe ik het gewoon weer.
Lees verder onder de advertentie
Wie liegt?
Dus, hardleers als ik ben, zette ik die broodjes neer op een bordje, glaasje gefilterd water erbij, sappig appeltje en ik stuur mijn beide kuikens een foto met de mededeling dat dit voor hen klaar staat. Belt een tijdje later mijn zoon. ‘Pap waar zijn die broodjes dan?’ ‘Hoe bedoel je?’ ‘Er staat niks.’ Meteen bel ik mijn dochter. ‘Heb jij nou werkelijk allebei de kaneelbroodjes opgegeten??’ ‘Nee!’ roept ze verontwaardigd. ‘Ik heb alleen mango gegeten. Ik lust die broodjes niet eens! Niet zo boos doen, papa!’ Na thuiskomst komt de ware detective in mij boven en ga ik zelfs de onmogelijke scenario’s af. Onze labradoodle? Nee, Luna doet dat echt niet, springen op het keukenblad, bovendien is een van de bordjes verplaatst naar de lage tafel met de appel er nog op. ‘Jazz had twee meisjes uit zijn klas mee,’ zegt Bloem, ‘die zullen het wel gedaan hebben.’ ‘Echt niet,’ antwoordt haar broertje. ‘Die keken alleen even naar de hond.’ Tja, en daar sta ik dan. Wie geloof ik? ‘Een van jullie liegt,’ zeg ik ferm. ‘Wie?!’ Ze wijzen naar elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Teleurstelling en, gek genoeg, ook wat schuldgevoel vechten in mijn hoofd om ruimte, want tja, wie moet ik nou een standje geven en wie sta ik hier onterecht te beschuldigen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.