Patrick: ‘Waarom ik mijn kinderen niet meer in de Sint zou laten geloven’

Patrick column
Patrick van Rhijn
Patrick van Rhijn
Leestijd: 3 minuten

Patrick (52) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.

Lees verder onder de advertentie

Zaterdag is het weer zover. Dan komt de Goedheiligman aan in ons land en zitten er ontelbare kleintjes gespannen voor de tv. Wat een plezier hebben mijn kinderen aan de sinterklaastijd beleefd en ikzelf ook. Als kind en als ouder. Tot vorig jaar was ik zelfs hulp-Sint; in Zweden voor mijn oudste, op sokken door de sneeuw, op 5 december bij de mensen op bestelling met een paar pietjes en keer op keer voor mijn kids thuis zonder dat ze doorhadden dat papa helemaal niet hoefde te voetballen die avond en er helaaaaas niet bij kon zijn.

Lees verder onder de advertentie

Maar zou ik mijn kinderen nu weer wijsmaken dat er ieder jaar een oude man uit Spanje komt om hen cadeautjes te geven? Een kerel in een rode mantel op een paard met helpers die bijhouden of je wel lief geweest bent? Nee.

Het verhaal van Sinterklaas

Ik laat hectiek rond alle Kick Out acties en tegenacties even voor wat ze zijn hier. Een nationaal feest moet in eerste instantie voor alle Nederlanders zijn en geen aanleiding tot het maken van politieke statements over de rug van kleine kinderen en ook geen manier om mensen buiten te sluiten of te discrimineren.

Lees verder onder de advertentie

Wat me nu als ouder het meest dwars zou zitten is de leugen en de angst die we veel kinderen aandoen. De leugen die maakt dat kinderen voor het eerst ervaren dat degenen die ze het meest vertrouwen, hun ouders en naasten, zoiets engs en spannends in hun schild kunnen voeren als het verhaal van Sinterklaas. En de angst voor die mysterieuze figuren die blijkbaar alles kunnen zien en die zelfs je huis binnen kunnen komen om een cadeautje in je schoen te doen.

“Dat degenen die ze het meest vertrouwen zoiets engs in hun schild kunnen voeren als het verhaal van Sinterklaas”

Het moet vanuit vroeger een manier geweest zijn om kinderen blind te laten gehoorzamen, om te dreigen met – “Pas op, anders krijg je geen cadeautjes” en meer van dat soort “In de zak naar Spanje”-dingen. Eeuwenlang zijn kinderen gemanipuleerd om vooral braaf en gehoorzaam te zijn en niet zelf meer na te denken. Een eerste gaatje geschoten in hun wereldbeeld van vertrouwen en de mensen om hen heen waar ik me minder en minder in kan vinden.

Lees ook – Flapuit: ‘Na de zoveelste vraag over Sinterklaas was ik er helemaal klaar mee’ >

Lees verder onder de advertentie

Eigengereidheid

Iedereen moet natuurlijk compleet voor zichzelf beslissen hoe hij of zij dit ziet. Maar ik zou het niet meer willen, op deze manier liegen tegen mijn kinderen. Welke boodschap geven we hen mee? Liegen is oké en iedereen doet eraan mee? Dat doen ze in politiek Den Haag al genoeg. Want ze komen met de gekste dingen weg daar en de bevolking accepteert het, want na de verkiezingen zitten de standaard partijen er gewoon weer.

Lees verder onder de advertentie

Liever stimuleer ik de eigengereidheid van mijn kinderen, hun voelsprieten voor wat er wel en niet klopt om hen heen, hun kritische geluid en hun oervertrouwen en daar past Sinterklaas niet meer bij.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken