Patrick: ‘Je kind online zetten in een zwempakje, ben je wel goed wijs?’

Illustratie bij: Patrick: ‘Je kind online zetten in een zwempakje, ben je wel goed wijs?’ Beeld: Paulien van Beusekom
Patrick van Rhijn
Patrick van Rhijn
Leestijd: 4 minuten

Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.

Lees verder onder de advertentie

Mijn moeder is een schatje, de liefste moeder die je je kunt wensen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar het moet een generatiedingetje zijn… Altijd als ik haar een leuke foto stuur van mij en de kids nadat we bijvoorbeeld met haar naar een restaurantje zijn geweest dan moet ik er dwingend bij zeggen ‘Niet op Facebook plaatsen, hè!’ ‘Nee joh,’ zegt ze dan heel lichtjes geïrriteerd en met voelbare tegenzin plaatst ze dan alleen een foto van zichzelf met haar bord kipsaté met een onderschrift als ‘Lekker uit eten met de kleinkinderen’, waarop haar vrienden en vriendinnen dan massaal reageren dat ze blij voor haar zijn.

Lees verder onder de advertentie

Privacy

Je kunt nu denken dat mijn reactie wat overdreven is en dat zo’n fotootje moet kunnen, maar ik vind van niet. Van mijn kinderen zie je online geen herleidbare foto’s. Ooit, toen ik mijn eerste boeken schreef over de vechtscheiding rond mijn oudste wilden heel veel mensen na het lezen van mijn boek Weg van Lila weten hoe mijn meisje eruit zag. Maar vanwege haar privacy plaatste ik nooit iets herkenbaars en toen ik een tweede leg kreeg heb ik dat volgehouden.

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Een keer te veel

Nou ja, op de bevallingsfoto’s na die de toenmalige man van mijn moeder in zo’n ronddraaiende fotocarrousel op Hyves had geplaatst. Onze zojuist geboren dochter en haar van de bevalling bezwete moeder lagen daar samen bij te komen van de geboorte. Ziedend belde ik mijn moeder om haar man die
foto’s NU te laten verwijderen. ‘Ja godver,’ antwoordde hij, ‘weet je wel hoeveel moeite ik heb gedaan om die foto’s ge-upload te krijgen?!’ ‘Eraf,’ brieste ik. ‘Nu!’ Na enig tegensputteren deed ie dat. Sindsdien houd ik foto’s van ons altijd scherp in de gaten.

Lees verder onder de advertentie

‘Weet je wel hoeveel moeite ik heb gedaan om die
foto’s ge-upload te krijgen?!’ ‘Eraf,’ brieste ik. ‘Nu!’

Hoe ga jij als ouder met foto’s om van je kind(eren) online? Ik verbaas me dat er nog heel veel ouders zijn die hun kinderen op Insta of Facebook of TikTok plaatsen in een zwembroekje of een badpakje. De wereld zit vol smeerlappen en pedo’s die zo’n plaatje makkelijk kunnen bewerken. Als je dat weet en je plaatst dan toch van alles van je kind online, dan ben je toch niet wijs?!

Mafkezen

Misschien vind je me een zeikerd of dat ik niet zo overdreven moet doen over dit onderwerp, maar waarom zou je het risico nemen? Ik was eens op het strand met een van mijn kids en die stond te spelen in de golfjes en de branding. Plots kwam er een Engels sprekende vent naast me staan die zomaar een foto van haar maakte. ‘Beautiful picture,’ zei hij en liep weer door. Ik was even te perplex om meteen te reageren en zijn telefoon uit zijn handen te trekken, en toen ik daar wel klaar voor was, was die vent al
verdwenen. Ik troost me sindsdien dat ze een badpakje aan had, maar de wereld zit vol mafkezen. Waar ik kan houd ik die graag op afstand.

Lees verder onder de advertentie

P.S. Mam, ik hou van je! X

Waarom je je kind misschien beter niet herkenbaar online kunt zetten? Dat lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken