Patrick krijgt jeuk van Lentekriebels: ‘Hield mooi mijn kinderen thuis’

Patrick van Rhijn Redacteur Kek Mama
Patrick van Rhijn
Patrick van Rhijn
Leestijd: 3 minuten

Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.

Lees verder onder de advertentie

Ik ben niet bepaald preuts of conservatief. Maar kinderen al zo jong als 9 en 10 jaar oud op school vertellen over seksualiteit of over mensen die het gevoel hebben dat ze in een ‘verkeerd’ lichaam zitten, ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar voor mij voelt dat niet goed. Iedereen is sowieso prachtig en precies goed zoals hij of zij is.

Lees verder onder de advertentie

Jeuk

Het is je vast niet ontgaan, het is weer de week van de Lentekriebels (31 maart tot 4 april). Alleen dat woord al, lentekriebels…jeuk. Laat kinderen lekker kinderen zijn. Seksuele voorlichting en genderbewustheid komt wel tegen de tijd dat ze daaraan toe zijn. Niet omdat het ze jaarlijks door de strot geduwd wordt. Als je in groep 6, 7 of 8 zit dan wil je gewoon lekker avatars afknallen in GTA en Fortnite of – als je echt extreem wilt – een zandkasteel en een paardenstal bouwen met je vriendjes en vriendinnetjes in de speeltuin, maar dan zit je niet te wachten op praatjes, werkstukken of projecten over geslachtsdelen, geaardheid en gender.

Lees verder onder de advertentie

Eigen kind, eigen ritme

Ik was 13 of 14 toen ik bij biologie seksuele voorlichting kreeg, op de middelbare. Vroeg genoeg. Ik hoef geen basisschoolleraar die met mijn kind over intimiteit in al zijn vormen praat. Ik hield mijn kinderen mooi thuis toen ze daarmee aankwamen. Mijn kids speelden met voetballen, zaten hele dagen te tekenen of maakten voor de ongeveer vijf abonnees van hun YouTubekanaal schattige filmpjes over Whisky, ons konijn. Nul interesse in noch enig oordeel over welke geaardheid iemand heeft, zero behoefte aan praatjes over jezelf of elkaar bevredigen of ‘je alvast voorlichten voor als er vragen en behoeften ontstaan’. Als mijn basisschoolkind vragen heeft dan komt het daarmee bij mij. Als het daaraan toe is in het eigen ritme en niet in dat van de Rutger Stichting of de GGD. Laat ze spelen in de zandbak, trek de natuur in, leer ze over zoogdieren en insecten en dan graag niet dat ze eetbaar zijn.

Lees verder onder de advertentie

Ik hoef geen basisschoolleraar die met mijn kind over intimiteit in al zijn vormen praat. Ik hield mijn kinderen mooi thuis toen ze daarmee aankwamen

Wijzer dan nodig

Scholen die zeggen dat ze, door mee te doen, midden in de maatschappij staan en met de veranderende behoefte meegaan moeten beseffen dat ze zo juist bijdragen aan die ‘veranderende behoefte’. Iets aandacht geven maakt dat het groeit. We maken ze nu wijzer dan ze hoeven zijn op die leeftijd. Door
internet en hun mobieltjes zien vele al veel te veel rommel. Op school moeten ze veilig zijn en niet in een klas met leeftijdgenootjes zitten om over voor hen gênante zaken te praten of zelfs maar na te denken. Het thema dit jaar is ‘Twintig jaar week van de lentekriebels’. Ik zeg strik erom, net iets te hard aantrekken en klaar met die onzin.

Lees verder onder de advertentie

Onze Patricia vindt de Week van de Lentekriebels juist een heel goed initiatief. Lees hier haar column.

Meest bekeken