Patrick (52) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lees verder onder de advertentie
Tattoos zijn hip. Ik heb geen tattoos. Mijn oudste dochter heeft lang niet begrepen waarom ik er geen wilde. En dan specifiek één met haar naam erin verwerkt. Vanaf haar vierde is ze namelijk opgegroeid bij haar Zweedse moeder. In Zweden. En daar zijn tattoos helemáál hip. Sterker nog, daar zetten zelfs oma’s en opa’s de namen en geboortedata van hun kinderen en kleinkinderen op hun lijf.
De nieuwe vriend van mijn Zweedse ex kreeg na mij twee kinderen met haar en blij als hij was zette ook hij hun namen en hun geboortedata op zijn arm. Misschien voor als hij zou vergeten hoe ze ook alweer heetten of wanneer ze geboren waren. Nee stop, dat is flauw. Ik neem het terug. Feit is dat terwijl die meiden opgroeiden met elkaar, ze steeds vaker aan hun vader vroegen waarom hun grote zus niet op zijn arm stond. Mij deed dat pijn.
Lees verder onder de advertentie
Betekenis
Wat die tattoos van hem in mijn ogen eigenlijk constant fluisterden tegen mijn meisje en haar zusjes was: ‘Jij hoort er niet helemaal bij… Jij bent mijn dochter en jij bent mijn dochter, maar kijk… jij… jij valt erbuiten.’ Dat begon me meer en meer bezig te houden. Niets liever tenslotte dan mijn kind dat zich thuis en gewenst voelt waar ze woont (waarmee ik niet zeg dat ze niet gewenst was daar, in tegendeel). Bovendien begon mijn dochter mij ook te vragen of ik soms niet genoeg van haar hield. Waarom had ik immers niet, net als haar extra-papa, haar naam en geboortedatum op mijn lijf staan?
“Waarom had ik niet, net als haar extra-papa, haar naam en geboortedatum op mijn lijf staan?”
Lees verder onder de advertentie
‘Liefje’, zei ik, ‘onthoud een ding heel goed. Mijn oneindige liefde voor jou hoeft helemaal niet op mijn lijf gegrift te staan. In mijn hoofd en in mijn hart ben jij het mooiste dat er bestaat. Ik heb je diep in mijn gedachten en in mijn rikketik gekerfd en ik heb geen tattoos nodig om me eraan te herinneren hoeveel ik van je hou.’ Dat leek ze te accepteren.
Gevoel
Maar toch, het bleef me bezig houden, en heeeeeel even overwoog ik zelfs om toch ook zo’n naamtattoo te zetten. Als compensatie. Toen we eens een feestje hadden bij mijn ex in haar Zweedse tuin en ik met haar getatoeëerde partner in een vrolijk gesprek raakte bij de pizzaoven, besloot ik mijn tattoogevoel met hem te delen. ‘Als je de naam van mijn meisje niet op je arm zet omdat je bang bent dat je mij daarmee als vader voor het hoofd zou stoten’, zei ik, ‘weet dat ik het alleen maar toe zou juichen. Nu is het net alsof ze er niet helemaal bij hoort… Doe ermee wat je wilt.’
Lees verder onder de advertentie
Hij lachte vriendelijk, zoals Zweden vaak doen, en… deed er vervolgens helemaal niets mee. En achteraf is dat maar goed ook. Want wat ben ik blij dat hij mijn advies nooit heeft opgevolgd… en al helemaal dat ikzelf die tattoo nooit heb laten zetten. Een paar maanden na ons gesprek hoorde ik namelijk dat het hartstikke uit was tussen hem en mijn ex.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.