Anna over de pil: ‘Ik voelde me zo ellendig dat seks wel het laatste was waar ik zin in had’

14.07.2024 06:00
Anna met Emma

Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (5 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.

“Wat is de beste anticonceptie?! How should I know? Ik ben twee keer zwanger geworden en heb nu drie kinderen. Dit maakt mij niet de beste adviseur in deze zaak. Volkomen begrijpelijk, hoop ik, dat een van mijn grootste angsten nu is – zwanger worden. Iets wat vroeger een enorme wens was, is nu veranderd in een ware nachtmerrie. Be afraid of what you wish for, zeggen ze toch? Nou, die wijsheid kan ik nu volledig beamen.

Ik ben niet jaloers

Mijn angst is ook best logisch, en begrijp me niet verkeerd, geen van mijn kinderen was een ongelukje. Nou ja, de tweeling was een soort van verrassing, maar zeker een welkome. Op mijn 26e werd ik voor het eerst mama, terwijl mijn leeftijdsgenoten elk weekend aan het feesten waren en hele zondagen op de bank konden doorbrengen. Nee, ik ben niet jaloers, dat is de keuze die mijn man en ik samen hebben gemaakt. En ik zou die jaren met baby’s ook niet willen omruilen voor iets anders.

Even terug naar de zwangerschapsangst… Onze tweeling is inmiddels zes maanden en naast ouders zijn we natuurlijk ook man en vrouw. Maar om heel eerlijk te zijn, durf ik nog steeds de huisarts te bellen met de vraag: ‘Mag ik aan de pil?’.

Probeerpilletje

Noem me ouderwets, dom of whatever, maar elke keer dat ik aan hormonale anticonceptie deed, voelde ik me zo ontzettend ellendig dat seks het laatste was waar ik zin in had. Ik geloof best dat miljoenen vrouwen daar geen last van hebben, maar ik wel. En ik zie geen enkele reden waarom ik de rest zou moeten volgen als ik me er niet goed bij voel. Het verbaast me echt hoe snel hormonen worden voorgeschreven door een huisarts. Laatst kwam ik met een vraag over een gevoelige huid op mijn gezicht, en volgens de arts was de pil MISSCHIEN de oplossing. Geen bloedprikken, geen onderzoek, gewoon: ‘Probeer de pil maar.’

“Ik geloof best dat miljoenen vrouwen daar geen last van hebben, maar ik wel”

Gevlucht libido

Ik denk wel dat hormonen voor veel vrouwen werken en dat het voor sommige problemen zelfs de enige oplossing is. Maar kom op… Ik ben toch niet de enige die bij het horen van ‘de pil’ gelijk denkt aan vervelende stemmingswisselingen, schommelend gewicht en een libido dat is gevlucht naar Timboektoe? Waarom is het idee dat hormonale anticonceptie niet voor iedere vrouw ‘de perfecte match’ is uitgesloten? Er wordt telkens geroepen dat wij allemaal anders zijn en toch wordt alles over één kam geschoren. Waarom?

Ouderwetse methoden

Daar ben ik dan, worstelend tussen het verlangen om mijn man weer eens aan te raken zonder dat er een vierde aankomt, en de angst voor de kleine hormonale pillen die mijn leven in een nachtmerrie veranderen.

Ik koester de hoop dat er toch een betere oplossing wordt bedacht, iets wat vriendelijk is voor een vrouwenlijf (vooral na alle veranderingen die het al heeft moeten doorstaan), dat het herstel bevordert en niet de gezondheid verder sloopt. Wellicht komt er een tijd dat ik vol vertrouwen bij de huisarts kom en voor een middel kies zonder vrees voor bijwerkingen. Maar voordat deze droom het daglicht mag zien, neem ik mijn toevlucht tot de ouderwetse methoden.”

Lees meer van Anna en volg haar avonturen op Instagram:
Anna: ‘Mijn kinderloze vrienden begrijpen niet dat mijn leven is veranderd’
Anna: ‘Waarom leggen vrouwen zoveel druk op elkaar?’
Anna: ‘Ik gaf meer dan vijfduizend euro uit aan gender reveal-feesten’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.