Samyra: ‘Ik drink nooit waar de kinderen bij zijn en vind het onbegrijpelijk dat ouders dat wel doen’

05.08.2024 09:00

Samyra (39) is moeder van drie dochters (8, 6 en 3). Net als haar man werkt ze parttime om zoveel mogelijk tijd met de meiden te zijn. Want: die zijn maar zo kort klein. Dit en andere inzichten over ouderschap, deelt ze in haar maandelijkse column.

“Ik vind het onbegrijpelijk dat er ouders zijn die volop aan de borrel gaan terwijl de kinderen erbij zijn. Je mag niet autorijden met drank op, met goede reden. Je reactievermogen is aantoonbaar aangetast. Waarom zou je dan wel met drank op voor je kind mogen zorgen?

Lees ook – Mara: ‘Kreeg Luuk (9 maanden) nou écht een slokje Aperol Spritz?’

Niet voor kinderen

Ik drink nooit waar de kinderen bij zijn. Ik vind het een vreselijk idee dat zij aan mij zouden merken dat ik ineens vrolijker, meer meegaand of relaxter zou zijn. Niet omdat ik dat zélf ben, maar omdat die borrel dat veroorzaakt. Ik vind dat kinderen niet aangeleerd moet worden dat het normaal is om bij van alles en nog wat te drinken. Wat mij betreft zou dit geen onderdeel van het dagelijkse leven moeten zijn. Ik vind drinken iets voor volwassenen, niet voor kinderen. De wet vindt dit overigens ook.

Lees ook – Dat ging ff mis: ‘Ik dacht dat alle alcohol wel zou verdampen tijdens het kookproces’

In diezelfde categorie

Los daarvan vind ik het praktisch gezien niet verstandig. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik mijn kind niet zou kunnen troosten, helpen of in een erger geval naar het ziekenhuis kunnen brengen, omdat ik te veel heb gedronken. In diezelfde categorie zou ik het ook verschrikkelijk vinden als ik niet voor mijn kinderen zou kunnen zorgen, omdat ik te brak ben. Ik ben natuurlijk wel eens ziek, waardoor ik alles op een laag pitje doe. Maar dat veroorzaak ik niet zelf. Een kater zou ik echt alleen aan mezelf te danken hebben.

Lees ook – ‘Sinds die borrel heb ik amper nog alcohol aangeraakt’

“In diezelfde categorie zou ik het ook verschrikkelijk vinden als ik niet voor mijn kinderen zou kunnen zorgen, omdat ik te brak ben”

Extra goed

Ik vind het zelf trouwens echt gezellig om te borrelen met vriendinnen. Ik ben niet anti drank, ik ben anti drank met kinderen erbij. Dus als ik een weekendje weg ben drink ik gerust een wijntje mee. Het voordeel van vrijwel nooit drinken is dat die ene borrel die ik wél neem extra goed smaakt. 

Een emmer

Als mijn kinderen groter worden zullen ze vanzelf in aanraking komen met alcohol, natuurlijk is het belangrijk om niet blind te zijn voor hoe dit een rol speelt in de samenleving. Ik gun het ze ook om uit te vinden hoe het allemaal werkt. En bij die eerste vreselijke kater zal ik echt wel een emmer bij hun bed zetten. Maar ze ervaren nu dat leven zonder drank ook heel goed kan en dat is een les die eigenlijk iedereen zou moeten leren.”

Meer weten over Samyra? Volg haar via LinkedIn.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.