Samyra (39) is moeder van drie dochters (7, 6 en 3). Net als haar man werkt ze parttime om zoveel mogelijk tijd met de meiden te zijn. Want: die zijn maar zo kort klein. Dit en andere inzichten over ouderschap, deelt ze in haar maandelijkse column.
Ik ben echt een strenge moeder. Een duidelijk moeder bedoel ik dan. Streng klinkt zo… streng. Regels zijn van groot belang. Mijn kinderen eten met mes en vork, gaan op tijd naar bed, zeggen alsjeblieft en dankjewel, vegen hun voeten, vragen of ze van tafel mogen, eten wat de pot schaft en ruimen hun eigen kamer op.
Lees verder onder de advertentie
Streng zijn is niet de makkelijke weg
Ik ben niet streng, omdat ik dat zo leuk vind. Integendeel; het zou veel eenvoudiger zijn om alles wat te laten vieren. Snoepjes geven als ze erom vragen, speelgoed laten rondslingeren, halve dag de televisie aan, heerlijk.
“Als ik door streng en duidelijk te zijn mijn kinderen de grote boze wereld in kan sturen als capabele, zelfredzame personen, dan ben ik dat met liefde”
Op de lange termijn hebben kinderen daar alleen helemaal niets aan. Want in de echte wereld krijg je ook niet altijd je zin. En zul je je aan bepaalde regels moeten houden. En daar heb je er toch echt wat aan als je bij een diner begrijpt welk bestek waarvoor bedoeld is.
Ouderwetse aanpak
Ik begrijp dat dit allemaal behoorlijk ouderwets klinkt. Maar toch, als ik door streng en duidelijk te zijn mijn kinderen de grote boze wereld in kan sturen als capabele, zelfredzame personen, dan ben ik dat met liefde. Ook al vraagt dit nu meer investering. Want het is echt niet makkelijk om hier gedisciplineerd in te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Dat ben ik natuurlijk ook niet altijd en dat is ook meteen een bonus, want als ik mijn kinderen dan wél een keer een extra snoepje toe stop of op een raar tijdstip de tv aanzet, dan weten ze ook dat het een extraatje is en genieten ze er dubbel zo veel van.
Meer vrijheid voor mijn kinderen
Maar wat ik veel belangrijker vind; juist door duidelijk te zijn op grote lijnen kan ik binnen de kaders veel meer vrijheid bieden. Waardoor mijn kinderen bijvoorbeeld hele dagen zelfstandig buiten spelen. Ze weten hoe laat ze om een koekje kunnen komen vragen, ze weten hoe laat ze thuis moeten zijn, ze weten tot aan welke straten ze de wijk in mogen.
Maar daarbinnen trekken ze volledig hun eigen plan. Ik ben dus groot voorstander van duidelijkheid, streng zijn, ook al is dat de moeilijke weg. En de volgende keer als ik denk ‘pffft, waarom zet ik ze niet vaker gewoon voor de tv’ dan pak ik deze column er nog even bij als goede reminder.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag