Samyra: ‘Door streng te zijn, geef ik mijn kinderen juist méér vrijheid’

04.09.2024 12:12

Samyra (39) is moeder van drie dochters (7, 6 en 3). Net als haar man werkt ze parttime om zoveel mogelijk tijd met de meiden te zijn. Want: die zijn maar zo kort klein. Dit en andere inzichten over ouderschap, deelt ze in haar maandelijkse column.

Lees meer: Samyra: ‘Door streng te zijn, geef ik mijn kinderen juist méér vrijheid’

Ik ben echt een strenge moeder. Een duidelijk moeder bedoel ik dan. Streng klinkt zo… streng. Regels zijn van groot belang. Mijn kinderen eten met mes en vork, gaan op tijd naar bed, zeggen alsjeblieft en dankjewel, vegen hun voeten, vragen of ze van tafel mogen, eten wat de pot schaft en ruimen hun eigen kamer op.

Streng zijn is niet de makkelijke weg

Ik ben niet streng, omdat ik dat zo leuk vind. Integendeel; het zou veel eenvoudiger zijn om alles wat te laten vieren. Snoepjes geven als ze erom vragen, speelgoed laten rondslingeren, halve dag de televisie aan, heerlijk. 

“Als ik door streng en duidelijk te zijn mijn kinderen de grote boze wereld in kan sturen als capabele, zelfredzame personen, dan ben ik dat met liefde”

Op de lange termijn hebben kinderen daar alleen helemaal niets aan. Want in de echte wereld krijg je ook niet altijd je zin. En zul je je aan bepaalde regels moeten houden. En daar heb je er toch echt wat aan als je bij een diner begrijpt welk bestek waarvoor bedoeld is.

Ouderwetse aanpak

Ik begrijp dat dit allemaal behoorlijk ouderwets klinkt. Maar toch, als ik door streng en duidelijk te zijn mijn kinderen de grote boze wereld in kan sturen als capabele, zelfredzame personen, dan ben ik dat met liefde. Ook al vraagt dit nu meer investering. Want het is echt niet makkelijk om hier gedisciplineerd in te zijn. 

Dat ben ik natuurlijk ook niet altijd en dat is ook meteen een bonus, want als ik mijn kinderen dan wél een keer een extra snoepje toe stop of op een raar tijdstip de tv aanzet, dan weten ze ook dat het een extraatje is en genieten ze er dubbel zo veel van.

Meer vrijheid voor mijn kinderen

Maar wat ik veel belangrijker vind; juist door duidelijk te zijn op grote lijnen kan ik binnen de kaders veel meer vrijheid bieden. Waardoor mijn kinderen bijvoorbeeld hele dagen zelfstandig buiten spelen. Ze weten hoe laat ze om een koekje kunnen komen vragen, ze weten hoe laat ze thuis moeten zijn, ze weten tot aan welke straten ze de wijk in mogen.

Maar daarbinnen trekken ze volledig hun eigen plan. Ik ben dus groot voorstander van duidelijkheid, streng zijn, ook al is dat de moeilijke weg. En de volgende keer als ik denk ‘pffft, waarom zet ik ze niet vaker gewoon voor de tv’ dan pak ik deze column er nog even bij als goede reminder. 

Lees meer van Samyra:
Samyra: ‘Op een doordeweekse dag kunnen mijn kinderen ineens niets meer zelf’
Samyra over hoofdluis: ‘Ik steek het dier gewoon genadeloos in de fik’
Samyra: ‘Thuisblijfvaders zijn geen softies, maar mannen van formaat’

Meer weten over Samyra? Volg haar via LinkedIn.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.