Saskia: ‘Ik wil met liefde bij hem zijn, maar zijn vele verzoeken verstikken me’

Illustratie bij: Saskia: ‘Ik wil met liefde bij hem zijn, maar zijn vele verzoeken verstikken me’ Eigen beeld
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 5 minuten

Saskia Toonen (36) is getrouwd en moeder van A. (5) en B. (1.5). Ze schrijft en spreekt over emoties, het ego, moederschap, mentale gezondheid en rouw. Eerlijk, luchtig en altijd herkenbaar.

Lees verder onder de advertentie

“Zondagochtend. Dankzij de jongste is ons hele gezin vanaf half zes wakker. De oudste zeurt om zoet. Om schermtijd. Om zoveel.

Zijn vele verzoeken

‘Kijk mama, kijk’. Ik moet overal bij zijn. Spelen, plassen, rondjes rond de tafel rennen. ‘Mamaaaa’. Werkelijk iedere beweging die hij maakt moet door mij gezien worden. Ik weet dat het slechts gedrag is, dat er een behoefte onder zit, maar ik heb de ruimte niet om te voelen welke behoefte dan precies.

Lees verder onder de advertentie

Hoe meer hij vraagt om naar hem te kijken, hoe meer ik juist wil wegkijken. Wil wegrennen. Het benauwt me. Ik wil zo graag met aandacht en liefde bij hem zijn, maar zijn vele verzoeken verstikken me.

Lees ook – Tara: ‘Ik heb veel respect voor langvoeders, zenbevallers en meerlingmoeders’

Overspoeld raken

Ik sta op de drempel tussen de gang en woonkamer, met één been bij de oudste die zit te poepen, en het andere bij de jongste die jengelt in zijn kinderstoel. Mijn man staat ontspannen in de keuken het aanrecht te poetsen. Ineens is daar de gedachte. ‘Híj staat lekker in z’n eentje in de keuken, terwijl ik probeer mezelf in tweeën te hakken om aan de behoeftes van beide jongens te voldoen.’

Als ik mezelf hoor snauwen tegen mijn man of ie verdomme even bij de jongste wil gaan staan, weet ik wat ik moet doen. ‘Poh ik voel me ineens in het rood schieten’. Door het boekje Draakje Vurig leerden we woorden te geven aan het gevoel van overspoeld raken. ‘Ik ga even met de hond wandelen. Daarna heb ik hopelijk weer energie om met jullie te spelen’.

“Hoe kan ík de dynamiek in ons gezin veranderen, zonder daar onze oudste verantwoordelijk voor te maken?”

Lees verder onder de advertentie

Regels in mijn hoofd

In het park slenter ik achter de hond aan. Mijn lijf voelt onrustig, mijn hoofd gonst. Ik herken de raas-stand waar ik sinds ik moeder ben zo vaak in verkeer. De staat van doen, van actie, van hoptjop doorpakken. Ik ben in die staat niet op mijn best. Álles goed moeten doen. Regels in mijn hoofd. Ik verhard.

Lees verder onder de advertentie

Door de lichaamsgerichte therapie die ik volg om na de heftige bevallingen weer meer ín mijn lijf te kunnen en durven zakken, weet ik inmiddels wat helpt. Mezelf reguleren. Mijn zenuwstelsel kalmeren. Mezelf de aandacht geven waar mijn zoon zo om zeurt. Bij iedere stap die ik zet in het park, probeer ik mijn voeten te voelen. Ik adem diep in en zucht met geluid uit.

Lees ook – Lara: ‘Het is niets minder dan arrogant’

De Maya kalender

Hoe kan ík de dynamiek in ons gezin veranderen, zonder daar onze oudste verantwoordelijk voor te maken? Zonder dat ik vind dat hij minder moet vragen?

Dan piept mijn telefoon: de dagelijkse energie update begint zo. Sinds een jaar verdiep ik me in de Maya kalender (voor kenners; de Tzolkin Dreamspell variant). Een creatie-kalender van 260 dagen (net zolang als een zwangerschap) waarbij iedere dag een eigen energie heeft. Door je bewust te zijn van dat wat je niet ziet, maar wel voelt, kun je die energie voor je laten werken.

Lees verder onder de advertentie

Terwijl onze hond voor me uit banjert door het hoge gras, luister ik naar de energie update. Het zegel van de dag is ‘rode draak’. ‘Wat wil je loslaten en in het drakenvuur verbranden?’, vraagt de vrouwelijke stem. Voor het eerst in tijden hadden we vrijdag de buitenkachel weer aan. Mijn jongens zaten naast me op de loungebank. Met glimmende oogjes keken ze naar de vlammen. Dat is het!

Onrust in het vuur

Zodra ik thuiskom deel ik mijn idee. ‘Zullen we de buitenkachel aansteken, warme chocomelk maken en op briefjes schrijven wat we los willen laten om ze daarna in het vuur te gooien? ‘Jaaaa!’, roept de oudste. De jongste klapt in zijn handen. Zo zitten we op zondagochtend half tien met z’n vieren bij de kachel. De oudste heeft sneeuw getekend, omdat ie in het vuur wil gooien dat ie altijd zo’n koude handen krijgt van spelen in de sneeuw.

En ik? Ik teken op een briefje een vol hoofd; ik wil mijn onrust in het vuur gooien. En ik teken een lichaam. Omdat ik mijn boosheid naar mijn lijf, dat niet altijd doet wat ik wil (snel genezen en zich opblazen), wil loslaten.

Lees ook – Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind

Lees verder onder de advertentie

Dansen en zwieren

We gooien de briefjes onder luid gejoel in het vuur. Daarna beginnen de jongens vanzelf weer te spelen. Ze slaan met stokken op een omgedraaide prullenbak en springen er rondom. De gouden krullen van de jongste dansen. De blonde lokken van de oudste zwieren. Ik voel het lijf van mijn man dicht tegen me aan. Als de oudste gilt ‘dit is de leukste dag ooit!’ realiseer ik me dat er precies is ontstaan waar ik vanochtend zo’n behoefte aan had.”

Wil je meer te weten komen over Saskia? Volg haar avontuur op Instagram via @saskiatoonen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken