Saskia: ‘Na onze eerste date werden we ’s ochtends samen wakker’

21.07.2024 06:00

Saskia Toonen (36) is getrouwd en moeder van A. (5) en B. (1.5). Ze schrijft en spreekt over emoties, het ego, moederschap, mentale gezondheid en rouw. Eerlijk, luchtig en altijd herkenbaar.

Relatiecrisis overwonnen

“‘Vertel eens wat meer over de zaterdagochtendvergadering, wat hield die traditie precies in?’ De journalist kijkt mijn man en mij over onze eettafel vragend aan. Iedere week bel ik met een groepje medeschrijvers en journalisten voor inspiratie en feedback. Een van hen schrijft een stuk over stellen die een relatiecrisis overwonnen hebben en zocht daar koppels voor. Mijn man en ik bezochten meer dan eens een relatietherapeut. Onze openheid hierover inspireerde een aantal bevriende stellen de therapeut ook te bezoeken. Het voelde daarom niet meer dan logisch hier ook op een groter platform over te vertellen. Zo zitten we op een zomerse dinsdagavond gedrieën aan tafel.

De zaterdagochtendvergadering

‘Na onze eerste date werden we ’s ochtends samen wakker.’ Ik glimlach bij de herinnering. ‘Het was een zaterdagochtend, we hoefden niks en dus lagen we uuuuren samen in bed. We kletsten over grote thema’s als politiek tot kleine thema’s dichterbij onszelf. Vanuit zijn veilige armen durfde ik naar de wereld en mezelf te kijken.’

Mijn lief vult me aan. ‘Het bleek het begin van een traditie. De zaterdagochtend werd ons rustpunt in de week. Om te reflecteren, onenigheden uit te spreken, en ons weer te verbinden met elkaar.’

Ik kijk naar mijn lief en zie hem weer met mijn ogen van toen. Verwonderd over zijn wijsheid, zijn zachte blik, zijn gave rust te brengen.

‘En wanneer werd het moeilijk?’, vraagt de journalist voorzichtig.

De betweterige man

In 2016 overleed een van mijn beste vriendinnen aan kanker. Tien maanden later vroeg hij me ten huwelijk én kochten we een huis waarvan alleen de buitenmuren zouden blijven staan, zoveel moest er geklust worden. Een drukke tijd van rouwen, bouwen en trouwen brak aan. Het bleken te veel life events kort achter elkaar. Ik begon te wankelen.

Mijn lief legt uit: ’Ik hou ervan om dingen te begrijpen, even uit te zoomen, soms dingen te bevragen. Maar daar kwamen ineens heel veel ruzies uit.’

‘Was ik de hele dag bezig geweest met overleggen met de vakmannen over de indeling van de badkamer’, ik zucht, ‘deed hij ’s avonds doodleuk een stap terug in het proces en opperde het idee de hele badkamer te verplaatsen. Gek werd ik daarvan.’

‘Ik besefte niet dat er dagelijks veel stress was bij Sas met het rouwen-bouwen-trouwen verhaal, dat de spanning zich de hele dag opbouwde, ze eigenlijk al overbelast was. En dan kwam ik ineens de betweterige man uithangen met mijn vragen en ideeën. Dat is een mega trigger weten we nu.’ Hij grijnst.

Ik vul aan. ’Met die ruzies kwamen we nog weg. Omdat we iedere week in ieder geval één moment hadden om te landen bij elkaar. Op de zaterdagochtend.’

“Samen vatten we onze pijn van afgelopen jaren samen”

Onze pijn

Kort na de verbouwing en ons huwelijk raakte ik onverwacht zwanger. In de hectiek van het leven met een slecht slapende, overprikkelde baby na een bewogen bevalling bleek er geen tijd en ruimte meer voor de zaterdagochtendvergadering. Ons rustpunt verdween. Onze ruzies namen een vlucht.

Terwijl we samen ons verhaal vertellen kijk ik naar dat vertrouwde gezicht dat ik zo vaak lelijke dingen heb toegebeten.

‘Jouw leven gaat door, maar het mijne staat stil.’

‘Ík ben de moeder, ik weet het beter.’

‘Waarom help je niet, ik weet het ook allemaal niet.’

‘Jij met je nutteloze tepels.’

Samen vatten we onze pijn van afgelopen jaren samen. 

Nooit

Meer slaap, meer kennis over de vechten/vluchten/bevriezen overlevingsmechanismen en meer verbindende communicatie (met dank aan de relatietherapeut) brachten langzaamaan meer rust.

Waardoor we op deze zomerse dinsdagavond met een milde blik terug kunnen kijken naar toen. Naar elkaar. Naar onze patronen. Het doet me beseffen hoeveel we geleerd hebben te dragen. Samen.

‘Was er een moment waarop je gedacht hebt aan weggaan?’, vraagt de journalist.

‘Nooit’, zeggen we in koor.

Hij pakt mijn hand en knijpt erin.

Volg Saskia’s avonturen op Instagram via @saskiatoonen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.