Saskia Toonen (36) is getrouwd en moeder van A. (5) en B. (1.5). Ze schrijft en spreekt over emoties, het ego, moederschap, mentale gezondheid en rouw. Eerlijk, luchtig en altijd herkenbaar.
Lees verder onder de advertentie
“Ik neem plaats op een van de twee grijze fauteuils in de wachtkamer wanneer er wordt gevraagd of ik iets te drinken wil. ‘Doe maar thee’, zeg ik. Als de vrouw het kamertje uitloopt om een kopje thee te halen, kijk ik naar de houten cirkel hangend aan de muur.
Lees verder onder de advertentie
Een centimeter een vingertopje
Ik herken de ontsluitingscentimeters. Een centimeter is een vingertopje. Ik pak het houten geval en doe mijn vinger in het kleine rondje van een centimeter. Het geheel lijkt op een draagtreetje voor bier bij concerten. Met mijn vinger strijk ik langs alle randen. De tien centimeter is behoorlijk groot. Ik voel het hoofd van onze jongste weer in mijn bekken drukken.
Lees verder onder de advertentie
‘Ben je zenuwachtig?’, vraagt de vrouw met mijn thee in haar handen. ‘Hmm, een beetje’, geef ik toe. Nadat we de geboorte van onze oudste zoon nabootsten, sprak de therapeut me voorzichtig aan over de hoeveelheid tranen en het diepe verdriet die bij mij naar boven kwamen. ‘Een collega van me werkt veel met moeders’. En nu zit ik, twee weken later, hier in deze spreekkamer.
‘Ik wil het vooral over de jongste hebben’, steek ik van wal. ‘De bevalling van de oudste heb ik best wel doorvoeld, maar van de jongste… Poeh, die niet.’ Ze knikt met een vriendelijk gezicht en vraagt met wat voor gevoel ik terugkijk op die bevalling. Ik denk terug aan die zondag in mei bijna twee jaar terug. De verkeringsdatum van mijn man en mij.
Ik voel de kilte in de OK. Het gesjor aan mijn buik, dat ondanks de ruggenprik veel pijn doet. Ik krimp in elkaar als ik denk aan de gynaecoloog die plots schreeuwt ‘Stilte. Stilte! Bel Bongers!!!’. De paniek hoorbaar in haar stem. Meteen zijn daar ook de gedachtes. Het was beter dan bij Abel. Hij is toch gezond? Je hebt er maar twee, en geen drie of vier… Dan is het pas zwaar! Deze gedachten van hoe ik me zou moeten voelen, zijn opgelegd door mezelf en de buitenwereld.
Lees verder onder de advertentie
Het duurde lang, heel lang
‘Hoe was het voor je man?’ Mijn gedachten veranderen. Ik denk aan mijn man die al zolang zoveel draagt en schiet terug naar de bevalling van de eerste. Toen hij met Abel meeging naar de medium care terwijl ik onder narcose achterbleef op de OK. Het duurde lang, heel lang, voor hij iets over mij hoorde. Zo lang dat er allerlei doomscenario’s in zijn hoofd nestelden. En hij zich daar, met zijn handen in de couveuse van ons kindje, ineens afvroeg of zij voortaan met z’n tweeën door zouden moeten.
“Dus vocht mijn pijn zich een weg naar buiten. Door mijn bekken, mijn buik en de ruzies met mijn man”
Lees verder onder de advertentie
De rijdende trein
‘Het valt me op dat ik tranen zie opkomen die je niet toelaat’, zegt de therapeut met haar vriendelijke gezicht. Ik knik, want ik weet dat ik hier de afgelopen twee jaar zo mee worstel. Mijn hoofd lispelde iedere keer dat er andere belangrijkere dingen waren. De berg wasgoed, groenten koken voor de jongens, de hond, het werk van mijn man, sociale contacten. Hierna pas zou er ruimte en tijd zijn voor mij, alles wat er was gebeurd en de sporen die de gebeurtenissen nalieten in mijn lijf.
Die tijd kwam niet. De rijdende trein, het gezinsleven genaamd, komt niet zomaar tot stilstand, dus vocht mijn pijn zich een weg naar buiten. Door mijn bekken, mijn buik en de ruzies met mijn man.
‘Trauma wil gezien worden’, legt de therapeut rustig uit. ‘Hoe meer je het probeert niet te zien, hoe zwaarder het gaat wegen. Als een zware bal die je probeert onder water te houden’.
Ik heb mezelf de afgelopen jaren zo vaak geprobeerd te overtuigen dat het heus niet zo traumatisch was. Ja, er was veel pijn, paniek en stress. Er kwam maar liefst twee keer een kind ‘slecht’ ter wereld, maar daarna was alles goed. Bij iedereen gaat het anders dan gehoopt, toch?
De regels in mijn hoofd werden sterker. Het schreeuwen naar mijn man harder.
Het belangrijkste stapje
‘Trauma vraagt om verwerking en biedt dagelijks kansen,’ verklaart de therapeut kalm. ‘Maar wanneer er vervolgens een oordeel wordt geveld, zoals ‘het was minder erg dan de vorige keer’, of iets anders dat bagatelliseert, krijgt het geen ruimte. Het trauma wordt dan nog dieper weggedrukt.’
Ik zit in de grijze fauteuil en kauw op haar woorden. Het besef dat ik een zware bal in mijn handen heb, daalt langzaam in.”
Wil je meer te weten komen over Saskia? Volg haar avontuur op Instagram via @saskiatoonen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]