Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie. Ze probeert de ouders van de klas van haar oudste over te halen om nog niet te beginnen aan een smartphone, maar daar blijken sommige ouders zelf nog niet echt aan toe.
Lees verder onder de advertentie
“In een appje, ironisch genoeg, probeer ik aan de ouders van de klas van mijn oudste duidelijk te maken wat voor initiatief ik wil starten. Namelijk een collectieve afspraak om nog geen smartphone te geven aan onze kinderen van nog maar acht jaar of negen jaar oud. De ouders van wie ik het al had verwacht, gaven meteen een duimpje of hartje aan mijn bericht.
Anders ouders sputteren tegen. Die bepalen zelf wel wat ze wel en niet aan hun kind geven. Ook krijg ik te horen dat groepsdruk geen goed argument is, want ‘leren omgaan met verschillen is niet verkeerd’ en ‘dan moeten we merkkleding ook verbieden en het schooluniform invoeren’. Leuk en aardig, maar de gevolgen van het dragen van een merktrui zijn wel even wat anders dan de gevolgen van het hebben van een smartphone op zeer jonge leeftijd.
Lees verder onder de advertentie
En inderdaad, leren omgaan met verschillen is niet verkeerd. Alleen voelen kinderen zonder telefoon zich buitengesloten, ouders voelen ook de druk om toch overstag te gaan terwijl ze dat eigenlijk nog helemaal niet willen. Laat staan de ouders die het niet kunnen betalen… Bovendien is bewezen dat kinderen op steeds jongere leeftijd een telefoon krijgen, met alle gevolgen van dien. Zoiets begint met, jawel, groepsdruk. Dit ervaren ook deze ouders die het initiatief, dat oorspronkelijk begon in het Verenigd Koninkrijk, nu in Nederland laten landen.
Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen is ondertussen 9 tot 11 jaar. Maar liefst 94 procent van de kinderen heeft er een op twaalfjarige leeftijd. Tweederde van de ouders geeft de smartphone liever op latere leeftijd, zo blijkt uit het onderzoek. Dus waarom doen we dat dan niet? Als we een front vormen, dan valt de groepsdruk weg en gaan kinderen met elkaar buiten spelen, in plaats van scrollen door verslavende social media apps.
Lees verder onder de advertentie
Digitale opvoeding of niet, een feit is dat die apps zo zijn ingericht dat ze verslavend werken. Bekijk je een filmpje dat je interessant vindt, dan volgen er meerdere. Zo zit je uren achter elkaar te scrollen zonder dat je het door hebt. Wij volwassenen doen dat zelf ook, we kunnen dan niet van onze kinderen verwachten dat zij daar niet gevoelig voor zijn. Verbied je de apps, dan kijken ze wel mee met anderen.
De gevolgen van zo’n smartphone is dat kinderen blootgesteld worden aan alles wat op internet te vinden is. Ook cyber pesten is een ding en dat gaat 24/7 door, soms zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Onaardig doen achter een scherm is heel makkelijk voor heel veel mensen, en niet alleen kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen worden buitengesloten uit whatsappgroepen of er worden foto’s of video’s rondgestuurd in de klassenapp. Bovendien leiden de sociale media apps af van activiteiten als sporten, buiten spelen en de wereld om hen heen ontdekken. Kinderen blijven hangen in dat kleine schermpje. Zo blijft hun wereld klein.
De norm veranderen: opgroeien zonder smartphone
Als we deze norm willen veranderen, zullen we dat als ouders zelf moeten doen. Gelukkig is vanaf het nieuwe schooljaar het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen. Die kan ik er dus ook meteen ingooien als argument. Ook na schooltijd zou het niet zo moeten zijn dat kinderen meteen naar hun smartphone grijpen, als je het mij vraagt. Hoe langer we het kunnen uitstellen, hoe onbezorgder onze kinderen opgroeien.
Lees verder onder de advertentie
Dit verhaal krijgt dus nog een staartje. Aan het begin van het volgende schooljaar pak ik het initiatief weer op. Een nieuw schooljaar, een frisse start. Hopelijk met een aantal ouders achter me, zodat we een afspraak met de hele klas kunnen maken hierover.”
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.