Drs Leenarts’ Dermadossier: De meest voorkomende smoesjes om niet te smeren met zonnebrand

18.07.2024 06:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

“Sun’s out? Cream’s on! Het is voor mij echt onbegrijpelijk dat sommige mensen geen zonnebrand gebruiken. Rimpels, pigmentvlekken en huidkanker zijn maar een paar voorbeelden van de blijvende schade die de zon aan je huid kan veroorzaken. Stap naar buiten? Zorg voor een goede zonbescherming! Voor degenen die altijd een smoesje hebben om niet te smeren, heb ik alle excuses – én waarom ze niet kloppen – op een rij gezet:

Niet-smeren smoesjes

Zonnebrand plakt of smeert niet fijn
Vind een product dat je prettig vindt; sommige merken hebben zelfs mini-verpakkingen om uit te proberen.

Smeren met make-up gaat niet
Begin je dag goed met een laag zonnebrand onder je make-up. Inderdaad: eerst bescherming, dan make-up. Later op de dag kun je een dunne beschermende lotion of spray aanbrengen die makkelijk over je make-up gaat. Make-up met SPF is echt niet voldoende zonbescherming, omdat je de make-up altijd te dun smeert.

Het is bewolkt, dus geen zonbescherming nodig
UVA-straling komt ook door wolken en ramen; smeer je dus altijd in, ongeacht het weer.

Ik wil geen vitamine D-tekort
Een dagelijkse dosis vitamine D krijg je al met 20 minuten zon op je handen en gezicht.

Ik wil een kleurtje
Met zonnebrand krijg je nog steeds een kleurtje, maar op een veilige manier. Probeer zelfbruiners voor een zonnige teint zonder risico.

Die witte waas vind ik niet fijn
Zonnebrand met minerale filters zoals zinkoxide kan een lichte witte waas geven. Vind je dat vervelend? Kies dan voor een zonnebrand zonder minerale filter. Even veilig, zonder de witte waas!

Vandaag niet in de zon, dus geen bescherming nodig
Verbranding kan ook gebeuren tijdens gewone activiteiten buiten, zoals in de speeltuin.

Smeren voor drie kinderen is duur
Je hebt geen aparte zonnebrandcrème voor kinderen nodig! En duurder is echt niet altijd beter. De beste zonnebrand is die je vaak en dik genoeg gebruikt. Dus vind jouw favoriet en smeren maar!

Ik heb zonneallergie
Allergieën ontstaan vaak door de zon zelf, niet door de crème. Probeer eerst een mini-verpakking of een zonnebrand met minerale filters.

Mijn huid verbrandt nooit
Verbranding is niet de enige schade; je huid ‘onthoudt’ alle zonnestralen. Begin nu met smeren om de schade te voorkomen.

Ik zit altijd onder een parasol
Parasolletjes stoppen niet alle UV-stralen. Gebruik ook onder de parasol zonnecrème met hoge factor.

Altijd smeren dus!

Het is geen keuze, maar een must voor een gezonde huid. Ongeacht het weer of je dagelijkse activiteiten, de zon laat zijn sporen altijd na. Of je nu naar buiten gaat voor een snelle boodschap of een dag op het strand doorbrengt, zorg ervoor dat je je huid goed beschermt. Kies een zonnebrand die je prettig vindt en breng deze regelmatig aan. Voorkomen is veel makkelijker dan herstellen, dus maak er een gewoonte van om elke dag zonnebrand te gebruiken. Je huid zal je dankbaar zijn!”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.