Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Oh, die zwangerschapsstriemen – of zoals we ze in de volksmond ook wel noemen: angel scratches, tiger stripes, zebrahuidjes. Ofwel: striae (uitspraak: striejee).
Zeven op de tien zwangere vrouwen krijgt ze ergens op haar lichaam. De grote vraag is natuurlijk: wat kun je doen om striae te voorkomen? En zijn er crèmes die echt werken? Dermatoloog Marjolein Leenarts geeft antwoord op deze brandende vraag.
Als ik het kort en bondig moet zeggen: striae voorkomen tijdens je zwangerschap? Dat is helaas een verloren zaak. Striae zijn onderhuidse littekens die ontstaan door het snelle uitrekken van de huid. En als we het hebben over zwangerschapsstriemen, dan hebben we het over die oh-zo-typische BBB+B zone: buik, billen, benen en borsten.
Onderzoek laat zien dat je een grotere kans hebt op striae als je jonger bent dan dertig jaar. Ook roken en een donkere huidskleur lijken je risico te verhogen. En ja, het heeft ook een flinke genetische component. Dus behalve het roken – dat is een keuze – komt het grotendeels neer op pure pech. Met ruim 70 procent van de zwangeren die deze strepen krijgen, weet je dat je zeker niet alleen bent.
Er zijn ontelbare crèmes op de markt die claimen striae te kunnen voorkomen. Helaas moet ik je teleurstellen: er is geen enkel ingrediënt dat wetenschappelijk bewezen striae voorkomt. Dus, houd je portemonnee gesloten voor die mooie beloften op de verpakking van crèmes…
Is er dan helemaal geen goed nieuws? Toch wel. Het lijkt erop dat het soepel houden en zacht masseren van je huid een klein positief effect kan hebben. Je kunt hiervoor elke willekeurige crème of huidolie gebruiken – het liefst zonder parfum en andere allergenen. Maar verwacht geen wonderen!
Als je eenmaal striae hebt, zijn de strepen vaak het meest zichtbaar in het begin: rood en paars. Geen paniek, want met de tijd worden ze meestal lichter en minder opvallend. Laseren of een peeling kan in sommige gevallen helpen om de striae sneller minder rood te maken, maar zelfs zonder deze ingrepen verdwijnt de felheid na verloop van tijd.
Ik begrijp dat ik je misschien niet de tips geef die je zocht over het voorkomen van striae. Ook ik zou het liefst een magisch product aanbevelen dat wonderen verricht. Maar dat is helaas niet de realiteit. Ik hoop dat je dit ziet als een kans om je geld beter te besteden aan dingen die er echt toe doen. Want in plaats van je te ergeren aan striae, kun je die energie beter steken in het vieren van de prachtige verandering die je lichaam heeft doorgemaakt.
Zo vind ik het een geweldige ontwikkeling dat steeds meer grote beautymerken modellen met striae laten zien, zonder deze te retoucheren. Waarom zouden we onze oneffenheden niet gewoon omarmen? Ze zijn een herinnering aan de bijzondere reis van het moederschap – iets waar je best trots op mag zijn!
Lees ook – Zwangere Ashley Graham deelt prachtige foto van buik met striae
Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het brein achter Drs Leenarts, het huidverzorgingsmerk voor iedereen van baby’s tot volwassenen. Het avontuur begon toen haar kind waterpokken kreeg, waarna Marjolein met haar expertise een kalmerende lotion ontwikkelde die al snel populair werd bij vrienden en nu geliefd is bij velen. Haar expertise en huidtips deelt ze in een tweewekelijkse column voor Kek Mama.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.