‘Rosie houdt van wild doen’, zei mijn vriend. Rosie is onze dochter van toen vijf maanden oud.
Lees verder onder de advertentie
Met ‘houdt van wild doen’ doelde hij op het feit dat ze heel hard moest lachen als hij haar druk op en neer bewoog. Of als hij simuleerde dat ze achterover viel. Of als hij haar wild door de lucht liet gaan, als een soort vleesgeworden vliegtuig. Als typische bezorgde moeder keek ik het met lede ogen aan. Ik liet ook vaak weten dat ik het ‘te wild’ vond en stuurde hem dan vervolgens allerlei linkjes naar internetpagina’s over het Shaken Baby Syndroom door. Zoals een typische bezorgde moeder betaamt.
Lees verder onder de advertentie
Schaterlach
‘Rosie vindt het grappig als ze me slaat en ik dan heel hard ‘au’ roep’, zei mijn vriend een kleine week later. Het was een nieuw spelletje waarbij hij een heuse schaterlach voor elkaar kreeg bij onze dochter. En eerlijk is eerlijk: als ouder doe je alles voor een schaterlach. Ik filmde het schouwspel tot in den treure en spamde de hele familieapp met dergelijke filmpjes. ‘Ze vindt het ook leuk als ze op mijn vinger bijt en ik dan heel hard ‘au’ roep.’ Er volgden nog meer filmpjes. ‘Leren we haar zo geen agressie aan?’, vroeg de bezorgde moeder in mij. Ik kreeg visioenen waarin mijn dochter allerlei kindjes op de opvang slaat en bijt en dan heel hard moet lachen. Waarna ik dan op het matje geroepen word en moet uitleggen hoe het kan dat mijn dochter zo buitensporig agressief is. Het leek me een realistisch scenario als we op deze voet doorgingen. Mijn vriend niet, die vond dat ik overdreef.
Lees verder onder de advertentie
Functionele angst
Hoe ik het opgelost heb? Het loste zichzelf op. Mijn kind werd banger. Maandenlang was het ‘wild doen’ een groot succes, tot ze plots steeds vaker een verschrikt gezicht trok tijdens zo’n spelletje, waarna mijn vriend snel stopte. Tijdens een potje vleesgeworden vliegtuig begon ze zelfs een keer te huilen. Er heeft nooit meer een potje vleesgeworden vliegtuig plaatsgevonden. Zielig doch doeltreffend, vond ik het. Een stukje functionele angst, dat vooral mij goed uitkwam.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.